foto/ nakon razmatranja apelacije

Ustavni sud BiH utvrdio kršenje ljudskih prava 'srebreničke trojke': Behudina Husića, bez ikakve sudske odluke, držali u pritvoru šest dana

Hronika06.01.22, 11:42h

Ustavni sud BiH utvrdio kršenje ljudskih prava 'srebreničke trojke': Behudina Husića, bez ikakve sudske odluke, držali u pritvoru šest dana
Nadalje, Ustavni sud BiH utvrđuje da je rješenjima Okružnog suda u Bijeljini od 8. oktobra 2021. godine i 20. septembra 2021. godine povrijeđena i Husićeva pravo garantirana Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda

 

 

Izvor: Istraga

Piše: Avdo Avdić

 


Ljudska prava Behudina Husića su prekršena. Utvrdio je to Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatrajući sredinom decembra apelaciju jednog od trojice Srebreničana kojeg pravosuđe Republike Srpske proganja još od 1996. godine, optužujući ga da je sa Ahmom Harbašem i Nedžadom Hasićem ubijao srpske civile dok se, od jula 1995. godine mjesecima pokušavao, preko šume probiti  do Tuzli.

 

“Utvrđuje se povreda člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda jer apelant Behudin Husić, nakon što je 14. septembra 2021. godine lišen slobode po Rješenju Okružnog suda u Bijeljini broj K-32/99 od 24. aprila 2001. godine, nije izveden pred sud sve do donošenja Rješenja Okružnog suda u Bijeljini broj 12 0 K 002550 11 K od 20. septembra 2021. godine”, piše u Odluci Ustavnog suda BiH donesnoj na sjednici 16. decembra prošle godine.

 

behudin-husic-dokumentacija-sud



Nadalje, Ustavni sud BiH utvrđuje  da je rješenjima Okružnog suda u Bijeljini od 8. oktobra 2021. godine i 20. septembra 2021. godine povrijeđena i Husićeva pravo garantirana Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

 

Nakon iščitanog obrazloženja odluke Ustavnog suda, pojednostavit ćemo. Srebreničanin Behudin Husić šest je dana držan u pritvoru, bez da je prethodno izveden pred nadležnog sudiju u Bijeljini. Pripadnici SIPA-e su ga uhapsili 14. septembra 2021. godine na osnovu potjernice iz Bijeljine raspisane prije 20 godina. Nakon toga, Husić je sproveden u Kazneno-popravni zavod u Bijeljini gdje je pritvoren. Tu je zadržan šest dana, a da uopće nije izveden pred nadležni Okružni sud u Bijeljini.

 

Više informacija i primjeraka dokumentacije pronađite ovdje

 

(DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!