Skupo će ga koštati

Eksperti objašnjavaju: Milorada Dodika bi američke sankcije mogle pogoditi mnogo jače nego što misli

Front06.01.22, 09:00h

Eksperti objašnjavaju: Milorada Dodika bi američke sankcije mogle pogoditi mnogo jače nego što misli
Njegovi postupci štete građanima entiteta Republika Srpska i Bosni i Hercegovini u cjelini, a njegove riječi održavaju etničke podjele u regiji, kaže Escobar

 

 

Nakon objelodanjivanja novih sankcija američkog Ministarstva finansija i State Departmenta ciljanih na bosanskohercegovačke državljane za Glas Amerike su o njihovom značaju govorili zamjenik pomoćnika državnog sekretara i posebni predstavnik za zapadni Balkan Gabriel Escobar i savjetnik za borbu protiv korupcije u Kongresu SAD, pri Helsinškom odboru Paul Massaro.

 

- Proteklih nekoliko mjeseci bio sam izuzetno fokusiran na situaciju u Bosni i Hercegovini, a tijekom svojih brojnih putovanja u Sarajevo i razgovora s političkim čelnicima – krajnje sam jasno dao do znanja da će Sjedinjene Države poduzeti mjere protiv korumpiranih aktera koji koriste svoje službene urede za ostvarivanje osobnih probitaka. Lideri poput gospodina Dodika koriste politiku identiteta kako bi pridobili naklonost svojim biračima i namjerno siju razdor, a sve to kradući resurse od naroda Bosne i Hercegovine - komentirao je za Glas Amerike Gabriel Escobar.

 

- Njegovi postupci štete građanima entiteta Republika Srpska i Bosni i Hercegovini u cjelini, a njegove riječi održavaju etničke podjele u regiji. Današnja označavanje od strane OFAC-a Dodika i Alternativne televizije i od State Departmenta Milana Tegeltije i Mirsada Kukića pokazuju kontinuiranu predanost koju Sjedinjene Države imaju prema ljudima i budućnosti BiH - dodaje Escobar.

 

Kao rezultat odluke američkog ministarstva finansija koja se odnosi na Milorada Dodika i Alternativnu Televiziju, sva imovina i interesi u imovini sankcioniranih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u – Odjel za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Assets Control) putem kojeg se sprovode sankcije Ministarstva.

 

- Ovo je važan korak. Kada sam posjetio Bosnu i Hercegovinu u novembru, jasno sam rekao da će se Sjedinjene Američke Države suprotstaviti korumpiranim akterima. Ljudi iz Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje - objavio je na Twitteru savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet.

 

 

- Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u izravnom ili neizravnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Osim ako nije ovlaštena općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a ili izuzeta, sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba općenito su zabranjene.

 

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe - navedeno je u saopćenju Ministarstva finansija SAD.
 

 

- Sankcije su veoma važne u borbi protiv korupcije. Moć američkog dolara je takva da je financijski sistem Sjedinjenih Država u središtu svih korumpiranih mreža, tako da je blokiranje pristupa tom sistemu korumpiranim akterima ključno - izjavio je za Glas Amerike Paul Massaro, savjetnik za borbu protiv korupcije u Kongresu SAD, pri Helsinškom odboru.

 

U ranijem intervjuu za Glas Amerike nekadašnji šef OFAC odjela Ministarstva finansija SAD John Smith pojasnio je značaj američkih sankcija u okršaju sa globalnom korupcijom.

 

- Sjedinjene Države, zbog ekonomskog utjecaja i važnosti dolara, imaju ogromnu ulogu u provođenju sankcija širom svijeta.

 

Tako će, na primjer, većina globalnih banaka primijeniti američku listu sankcionisanih, iako nisu zakonski obavezne na to, zbog njihovog ogromnog korištenja američkog dolara u međunarodnim transakcijama. Stoga, SAD imaju ogromnu ulogu jer globalne kompanije i banke strahuju od američkog režima ekonomskih sankcija. Ako ga prekrše, to će ih skupo koštati -  objasnio je Smith.

 

(VOA, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još