Visoki predstavnik pozdravio odluku

Schmidt: Sankcije su rezultat destabilizirajućeg djelovanja Dodika... Mora odgovoriti na mnoga teška pitanja

Front05.01.22, 20:42h

Schmidt: Sankcije su rezultat destabilizirajućeg djelovanja Dodika... Mora odgovoriti na mnoga teška pitanja
Christian Schmidt ponovo naglašava svoju opredijeljenost za konstruktivnu suradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu i druge opcije. Pozdravio je i snažan signal u borbi protiv korupcije, što mora postati novo pravilo u BiH

 

 

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da uvrste na listu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i jednu pravnu osobu koje se dovodi u vezu s Dodikom, Alternativnu televiziju (ATV), u okviru nedavno objavljenog Izvršnog naloga za zapadni Balkan, a u svjetlu njihovog destabilizirajućeg djelovanja i korupcije, logična je posljedica destruktivnog i opasnog pristupa u vezi s njegovim neispunjavanjem osnovnih kriterija za odgovorno liderstvo, saopćeno je iz OHR-a.

 

Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja, te se treba se vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju bez kršenja državnog Ustava i vladavine prava.

 

Kako je visoki predstavnik Christian Schmidt podvukao, ove sankcije su rezultat destabilizirajućeg djelovanja Dodika.

 

- Sankcije su jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže da se blokada države neće tolerisati. Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rješavaju kroz dijalog u institucijama BiH umjesto bizarnog i kontradiktornog monologa. Kako je dogovoreno s EU i međunarodnom zajednicom, ponuda ostaje na stolu da se na konstruktivan način radi s Parlamentom i dođe do rješenja zasnovanih na Ustavu i na Dejtonskom mirovnom sporazumu. Vladavina prava se mora poštovati; to je jednostavno tako - naglasio je visoki predstavnik.

 

Christian Schmidt ponovo naglašava svoju opredijeljenost za konstruktivnu suradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu i druge opcije. Pozdravio je i snažan signal u borbi protiv korupcije, što mora postati novo pravilo u BiH.

 

- Samo sa snažnim angažmanom u borbi protiv korupcije, BiH može ispuniti svoje težnje za članstvom u EU - kazao je Schmidt.

 

Međunarodna zajednica je opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Svaki pokušaj podrivanja institucija BiH je neprihvatljiv.

 

- Pozivam sve političare da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima s kojima se suočavaju građani kojima su izabrani da služe - zaključio je visoki predstavnik - navodi se u saopćenju OHR-a.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još