Borba s pandemijom

U Bosni i Hercegovini se jedino zatvorenici žele vakcinisati

Hronika04.01.22, 14:38h

U Bosni i Hercegovini se jedino zatvorenici žele vakcinisati
Stopa procijepljenosti u Bosni i Hercegovini spada među najniže u Evropi. Iznimka su kazneno-popravni domovi u ovoj zemlji

 

 

"Mi smo gotovo potpuno procijepljeni", kaže direktor Kazneno-popravnog doma Zenica Redžo Kahrić. To znači da je više od 90 posto zatvorenika i više od 60 posto zaposlenih do sada primilo obje doze cjepiva protiv koronavirusa.

 

Preneseno na ostale kazneno-popravne domove u zemlji: više od 80 posto od oko 2.000 osoba koje trenutno izdržavaju kaznu u jednom od 13 zatvora u BiH je barem jednom cijepljeno.

 

Dobrovoljna cijepljenja

 

To je velika razlika u usporedbi s ostatkom stanovništva gdje je cijepljeno tek oko 27 posto građana. Razlog ne leži u pomanjkanju cjepiva nego u nespremnosti građana da se cijepe.

 

Prema navodima vlasti, cijepljenje je u zatvorima na dobrovoljnoj bazi. Kahrić smatra da bi razloge u visokoj stopi procijepljenosti među žiteljima kazneno-popravnih domova trebalo tražiti u činjenici da je unutar kazneno – popravnog doma teško izbjeći ili ignorirati mjere, pogotovo ako slučajno dođu u kontakt sa zaraženom osobom. Zato se radije cijepe.

 

I dok u ostatku zemlje koronavirus donosi mnoge probleme, unutar zatvora u BiH nije bilo masovnijih izbijanja zaraze. "Mnogi članovi moje obitelji su se zarazili, među njima i moja majka. Zato mislim da je ispravno nositi masku i cijepiti se", kaže Fahro Kahriman, jedan od zatvorenika u KP Zenici.

 

Maske za zajednicu

 

Žitelji KPD-a u BiH su na početku pandemije odigrali i važnu ulogu u opskrbi stanovništva zaštitnih maskama. Kako navodi direktor KP Zenica Kahrić, samo u Zenici je proizvedeno preko 10.000 maski.

 

U zatvorskoj radionici se i dalje proizvode zaštitne maske. zatvorenici kažu da to rade dobrovoljno. "Šivanje maski je smisleno provedeno vrijeme u zatvoru a ujedno je korisno i za cijelo društvo", kaže Kahriman.

 

Da su maske potrebne govori i podatak da je u BiH na 3,3 miliona stanovnika do sada zabilježeno gotovo 300.000 zaraza koronavirusom i više od 13.000 umrlih što spada među najviše stope u Europi.

 

 

(Dw.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!