Nova premijera

'Car Edip' na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Kultura04.01.22, 10:29h

'Car Edip' na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Dramska predstava “Car Edip” bit će realizirana u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS

 

 

Narodno pozorište Sarajevo u Novu godinu ulazi sa novom premijerom, a riječ je o dramskoj predstavi "Car Edip" koja će biti izvedena 14. januara, saopćeno je iz Narodnog pozorišta. 

 

Navodi se da “Car Edip” grčkog dramatičara Sofokla, u adaptaciji i režiji slovenačkog reditelja Diega De Breema, predstavlja nastavak realizacije cilja da ova umjetnička sezona bude jedna od najuspješnijih sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo i da najveća teatarska kuća u Bosni i Hercegovini postavlja produkcijske i repertoarske standarde.

 

Dramaturginja predstave je Džejna Hodžić, scenografiju potpisuje Diego De Brea, kostimograf je Blagoj Micevski.

 

U predstavi igraju Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić, Emir Fejzić, Damir Čobo i Damir Mašić.

 

"Car Edip" je jedna od najznačajnijih antičkih grčkih tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e. Pripada ciklusu triju tebanskih drama, kojem još pripadaju drame “Edip na Kolonu” i “Antigona”.

 

Dramska predstava “Car Edip” bit će realizirana u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS, saopćeno je.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!