Identifikovali 46 mutacija

Drami nikad kraja: Naučnici zabrinuti, otkriven novi soj koronavirusa

Lifestyle03.01.22, 20:40h

Drami nikad kraja: Naučnici zabrinuti, otkriven novi soj koronavirusa
Stručnjaci su kazali kako su identifikovali “46 mutacija” u ovoj varijanti, koja je dobila naziv B.1.640.2

 

 

Naučnici su zabrinuti zbog pojave nove varijante koronavirusa u južnoj Francuskoj.

 

Do otkrića su došli nakon što je 12 pacijenata u istoj regiji bilo pozitivno, a njihovi testovi su pokazali “netipičnu kombinaciju”.

 

Stručnjaci sumnjaju da je slučaj možda došao iz Kameruna, jer je prva zaražena osoba stigla sa putovanja iz te zemlje. Stručnjaci su kazali kako su identifikovali “46 mutacija” u ovoj varijanti, koja je dobila naziv B.1.640.2, prenosi Net.hr.

 

Njegovu prisutnost prvi su otkrili stručnjaci “IHU Mediterranee Infection” u Marsilleu. Ranije ovog mjeseca objavili su na svom Twitteru da su otkrili novu varijantu kod pacijenata s Covidom iz Forkalkje, u regiji Alpes-de-Haute-Provence.

 

Ono što varijantu čini opasnijom je njena sposobnost razmnožavanja zbog broja mutacija koje ima u odnosu na izvorni virus. Ostaje da se vidi u koju kategoriju će ova nova varijanta upasti.

 

 

Francuska je u subotu prijavila 219.126 novih infekcija i postala šesta zemlja u svijetu koja je premašila ukupno deset miliona zabilježenih slučajeva Covid-19.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!