Slovenski premijer u tradicionalnom razgovoru pred Novu godinu

Janša: Ako se EU ne bude širila na Balkan, širit će se neko drugi

Front30.12.21, 09:55h

Janša: Ako se EU ne bude širila na Balkan, širit će se neko drugi
"Posebno je mnogo oportunizma kad se radi o zapadnom Balkanu. Jedan od europskih lidera, neću mu reći ime, čak je u raspravi rekao: zašto bismo ih uveli u Europsku uniju, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga", kazao je Janša

 

 

Slovenija se tokom svog predsjedanja Vijećem EU-a izborila da se u dokumente ponovno uvede pojam "perspektiva članstva" u toj integraciji, umjesto "evropske perspektive" za države na Balkanu i evropskom istoku, tvrdi slovenski premijer Janez Janša.

 

- Jedan od strateških uspjeha je da smo širenje vratili na stol kao jedan od ključnih strateških projekata EU-a. No, za to je bilo potrebno mnogo rasprava - kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, govoreći o uspjesima svoje vlade, u tradicionalnom razgovoru pred novu godinu.

 

"U tim sam raspravama mnogo puta rekao da nakon svega što doživljavamo na istoku i što smo zadnjih decenija gledali na Balkanu, treba biti jasno da se EU mora širiti, jer tako se širi prostor slobode i blagostanja. Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rješavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi", kazao je Janša.

 

Janša je naveo kako je na sastancima u Bruxellesu postigao da se u dokumente Evropske unije umjesto "evropske perspektive" evropskih država izvan EU-a opet unese "perspektiva članstva", čemu su se po njegovim tvrdnjama opirale i neke od starih članica, osnivača EU-a. Ukrajina, ili pak Srbija imaju evropsku perspektivu jer su u Europi i tu će uvijek ostati, ali one žele perspektivu članstva, no to je bilo teško napisati u dokumente i za to se je trebalo izboriti, kazao je slovenski premjer.

 

"Posebno je tu mnogo oportunizma kad se radi o zapadnom Balkanu. Jedan od evropskih lidera, neću mu reći ime, čak je u raspravi rekao: zašto bismo ih uveli u Evropsku uniju, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga", kazao je Janša, dodavši kako i u nekim starim članicama prevladava uskogrudnost ili 'nacionalistički interesi' koji prevladavaju nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Evrope. Evropski projekt još nije dovršen, a mnoge zemlje koje bi željele postati članice Evropske unije još nisu slobodne. Taj projekt treba nastaviti, a proširenje je njegov bitan element", kazao je Janša.

 

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!