Povratak mračnog doba

Rusija zabranjuje rad svojoj najstarijoj organizaciji za ljudska prava: Ovo je prelomni trenutak u istoriji države

Front29.12.21, 11:28h

Rusija zabranjuje rad svojoj najstarijoj organizaciji za ljudska prava: Ovo je prelomni trenutak u istoriji države
Presuda protiv Memorijala izazvala je međunarodno negodovanje, a Sjedinjene Države, Francuska i Vijeće Evrope osudile su njeno zatvaranje

 

 

Moskovski sud danas ima zakazano saslušanje u postupku koji se vodi protiv centra za ljudska prava grupe Memorijal, koja se bavi sakupljanjem arhivskih dokaza čistki na političkom osnovu iz sovjetskog doba, dan nakon što je Vrhovni sud zabranio ovu organizaciju u prelomnom trenutku u historiji Rusije.

 

Vrhovni sud Rusije naredio je jučer zatvaranje najstarije ruske nevladine organizacije za ljudska prava nakon optužbi da je iskrivljavala historijske činjenice tokom istrage zločina počinjenih pod Staljinovim režimom, prenosi AFP.

 

Organizacija 'Memorial International', poznata i samo kao Memorijal, jedna je od najistaknutijih nevladinih organizacija u zemlji, a optužena je na temelju kontroverznih zakona o nevladinim organizacijama koji zahtijevaju od organizacija koje se finansiraju iz inozemstva da označe sav svoj materijal kao ,,strani izvor".

 

Presuda protiv Memorijala izazvala je međunarodno negodovanje, a Sjedinjene Države, Francuska i Vijeće Evrope osudile su njeno zatvaranje.

 

Osnovana 1989. od strane sovjetskih disidenta, uključujući i dobitnika Nobelove nagrade za mir Andreja Saharova, Memorijal je najistaknutija ruska organizacija za ljudska prava. Zabilježile je čistke iz Staljinovog doba, a također je vodila kampanju za prava političkih zatvorenika i drugih marginaliziranih grupa.

 

Vrhovni sud Rusije naložio je u utorak zatvaranje Memorial International, koji održava opsežnu arhivu mreže u Moskvi i koordinira rad regionalnih ureda.

 

Do gašenja je došlo nakon što su tužioci optužili Memorijal da nije označio sve svoje publikacije oznakom "strani agent", oznakom za organizacije koje primaju sredstva iz inostranstva. Tužilaštvo je također kazalo da Memorijal ,,stvara lažnu sliku o SSSR-u kao terorističkoj državi i omalovažava uspomenu na Drugi svjetski rat".

 

U odvojenom slučaju, tužioci su takođe tražili da se raspusti Memorijalov centar za ljudska prava zbog neupotrebe oznake "strani agent" na svojim publikacijama i zbog navodnog opravdavanja terorizma i ekstremizma.

 

U srijedu će Gradski sud u Moskvi održati novo ročište u ovom slučaju.

 

Suđenja označavaju kraj ere u ruskom postsovjetskom procesu demokratizacije, koji je započeo tačno prije 30 godina.

 

Advokat Memorijala, koji je razgovarao sa AFP-om pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da ne sumnjaju da će sud u srijedu presuditi da zatvori i Centar za ljudska prava Memorijala.

 

- Očigledno je da će se to dogoditi - rekao je advokat za AFP.

 

Izvršni direktor organizacije Human Rights Watch, Kenneth Roth, rekao je da se također boji da će centar biti zatvoren.

 

- Potpuno sam zgrožen činjenicom da Kremlj želi zatvoriti Memorijal - rekao je on u video izjavi.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!