VIDEO/ Akar stigao u posjetu BiH

Ministar odbrane Turske: Pratimo situaciju izbliza i pozivamo sve na mir

Front27.12.21, 14:47h

Ministar odbrane Turske: Pratimo situaciju izbliza i pozivamo sve na mir
Uime domaćina susreta, posjetu delegacije Ministarstva odbrane Republike Turske pozdravio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, izražavajući zahvalnost ministru Akaru koji se s delegacijom odazvao na njegov poziv, te podsjećajući kako se saradnja ministarstava odbrane dviju zemalja odvija uspješno od 2006. godine, kada je potpisan okvirni sporazum o saradnji

 

 

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je danas u Sarajevu kako njegova zemlja, koja je jednim dijelom i balkanska, poklanja veliku pažnju stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini.

 

Akar, koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane Republike Turske tokom zvanične posjete Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH (OSBiH), potvrdio je spremnost Turske kao zemlje-članice NATO-saveza da podrži evroatlantski put BiH.

 

-Mi koristimo svaku priliku da proširimo i ojačamo saradnju u oblasti odbrane i na ostalim poljima – istaknuo je turski ministar odbrane nakon razgovora u Ministarstvu odbrane BiH, podsjećajući kako se to odnosi i na saradnju u oblasti namjenske industrije.

 

Ocijenio je, istovremeno, kako za Bosnu i Hercegovinu i njene narode, koje turska strana vidi kao jedan narod, nikome nije dobro da razgovara o rastavljanju njenih dijelova.

 

- Mi pratimo situaciju u Bosni i Hercegovini izbliza i pozivamo da sve strane reaguju mirno i strpljivo, kako bi se postojeći problemi mirnim putem i razgovorom riješili – kazao je ministar Akar, ocijenivši da je to najbolje za sve, te potcrtao spremnost turske strane da analizira bilo koji bh. zahtjev i da ga podrži u okviru vlastitih mogućnosti.

 

Uime domaćina susreta, posjetu delegacije Ministarstva odbrane Republike Turske pozdravio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, izražavajući zahvalnost ministru Akaru koji se s delegacijom odazvao na njegov poziv, te podsjećajući kako se saradnja ministarstava odbrane dviju zemalja odvija uspješno od 2006. godine, kada je potpisan okvirni sporazum o saradnji.

 

Naglasio je kako Turska, kao članica NATO-saveza i veliki prijatelj BiH, snažno podržava bh. odbrambene strukture, prvenstveno, putem školovanja pripadnika OSBiH (trenutno 89 pripadnika OSBiH je na školovanju u Turskoj), kao i na planu modernizacije OSBiH, a o čemu svjedoči i najnoviji finansijski sporazum u sklopu kojeg je Turska osigurala 200 miliona turskih lira za nabavku sredstava za OSBiH.

 

Posjeta turske delegacije i sastanak visokih dužnosnika dviju zemalja u Ministarstvu odbrane BiH bili su prilika i za sumiranje dosadašnjih aktivnosti te za dogovor o prioritetima u sklopu nastavka planirane saradnje.

 

Razgovorima u Ministarstvu odbrane BiH, prethodio je obilazak mezara i odavanje počasti prvom predsjedniku Predsjedništva i vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću, nakon čega je upriličen sastanak ministara Podžića i Akara, a potom i susret delegacija ministarstava odbrane dviju zemalja.

 

Susret delegacija propraćen je svečanim dočekom delegacije Republike Turske i intoniranjem himni dviju zemalja u krugu Ministarstva odbrane BiH, a, između ostalog, u poslijepodvenim satima planiran je i susret turske delegacije s članovima Predsjedništva BiH.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!