'Ovo što sad radi prelazi svaku mjeru'

Dezinfekciju moždanih vijuga Milorada Dodika trebaju izvršiti građani RS-a... Očito je ušao u kliničko stanje gdje...

Front23.12.21, 16:24h

Dezinfekciju moždanih vijuga Milorada Dodika trebaju izvršiti građani RS-a... Očito je ušao u kliničko stanje gdje...
Duboko je zagazio u nacionalističke vode kojima se teško možemo oduprijeti, a da ne bude adekvatnog odgovora

 

 

 

Nakon Dodikove još jedne fašističke izjave u kojoj traži da se pripadnici SIPA-e okupaju prije ulaska u njegove stranačke odaje jer ne želi osjetiti miris Sarajeva, razgovarali smo s Mirom Lazovićem, bivšim predsjednikom Skupštine Republike Bosne i Hercegovine - piše Hayat


Rekao je da osuđuje takve izjave, da su one posljednjih mjeseci kontinuirane, te da su svakako ponižavajuće i fašističke. Lazović ističe da je problem što i opozicija u RS-u ostaje gluha i nijema na ovakve izjave te da se od njih očekuje reakcija, ali prevashodno od građana RS-a.


Treba da se pobune protiv ovakvih izjava koje dovode do još većih problema u BiH i do još većeg razdvajanja bosansko- hercegovačkih naroda, koji je za mene jedan, bosansko- hercegovački. Da je neko iz Sarajeva dao ovakvu izjavu prema Banjaluci, uvjeren sam da bi pola Sarajlija, ne samo iz političkih struktura, već i građana, reagirali i ogradili se od toga. Ako je to što Dodik govori u funkciji predizborne kampanje, čime često žele opravdati Milorada Dodika, lično mislim da nije tako, ali ipak, ako jeste, onda je problem društva u RS-u koje se homogenizira na fašističkim izjavama.

 

Ja ne želim da vjerujem da su građani RS-a svi na taj način podložni tim manipulacijama i želim čuti jasnu ogradu od građana RS-a jer njima se usložnjavaju odnosi u BiH, oni dolaze u tešku situaciju sa politikom Milorada Dodika i oni se konačno moraju suprostatviti toj politici – kaže Lazović.


Kaže i kako ne shvata Milorada Dodika kojeg od ranije poznaje, iz vremena kad je imao drugačiji stav, kad je o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima drugačije govorio, kad je tvrdio da među Bošnjacima ima prijatelje.

 

Ovo što sad radi prelazi svaku mjeru. Duboko je zagazio u nacionalističke vode kojima se teško možemo oduprijeti, a da ne bude adekvatnog odgovora. Dezinfekciju Milorada Dodika, njegovih moždanih vijuga treba prije svega izvršiti da li međunarodna zajednica ili građani RS-a, ali je očigledno da je ušao u jedno kliničko stanje u kojem, kao i Milanović ne pazi šta govori. Dvojica socijaldemokrata su postali desničari teškog kalibra čija će politika koštati njihove glasače i njihove građane –  jasno poručuje Miro Lazović.


S obzirom na duh Sarajeva kaže da je Dodikova izjava uvreda svim stanovnicima ovog multietničnog grada.

 

Dodik ovo radi iz političkih razloga da što više razdvoji narode, a prije svega da RS odvoji od Bosjne I Hervcegovine. Svakako da je ovo uvreda za građane Sarajeva, koji su u najtežim vremenima pokazali kako vlada tolerancija i kako se razumijeva BiH i život njenih naroda. Ovdje su u toku agresije čuvane i obnavljane crkve koje su granatirane s položaja VRS-a. Sarajevo je jedan multietnični grad, uvijek bio kosmopolitski grad, genetski kod Sarajeva je namješten na taj način života i mi smo to znali braniti u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, a pogotovo ga znamo braniti danas i manifestirati i to je ono što smeta nacionalistima, njima smeta što Sarajevo i danas isijava tim multikulturalnim i multietničkim vrijednostioma i na njima će Sarajevo sigurno uspjeti opstati. Mislim da je Milorad Dodik ušao u jednu završnu fazui svoga političkog djelovanja ali očekujem i priželjkujem da taj otpor njegovoj politici dođe prije svega od građana RS-a –  zaključuje Lazović.

 

(Hayat, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još