'Perseverance' u akciji

Novo otkriće rovera na Marsu. Naučnici: Ovo je potpuno neočekivano!

Hronika16.12.21, 13:23h

Novo otkriće rovera na Marsu. Naučnici: Ovo je potpuno neočekivano!
Ta otkrića mogla bi znanstvenicima pomoći da stvore sliku vremenskog toka onog što se događalo u Jezeru, kako je nazvan krater u koji je sletio Perseverance, ali bi moglo imati i šire implikacije za razumijevanje Marsa

 

 

NASA-IN rover Perseverance sletio je na Mars prije samo deset mjeseci. Znanstvenici su objavili da je već otkrio nešto potpuno neočekivano.

 

Naime, otkrio je da je na mjestu drevnog jezera na Marsu nekad tekla vulkanska lava.

 

Kako javlja CNN, najnovije otkriće rovera Perseverance pokazuje da je korito jezera po kojem se vozi od slijetanja formirala tekuća vulkanska lava. NASA-ini znanstvenici kažu kako je to "potpuno neočekivano". Ranije se mislilo da je kamenje na dnu korita, koje je Perseverance snimio, sedimentarnog porijekla.

 

Pokazalo se da je kamenje koje je Perseverance dosad istraživao interagiralo s vodom više puta, a dio uzoraka sadržavao je organske molekule.

 

Ta otkrića mogla bi znanstvenicima pomoći da stvore sliku vremenskog toka onog što se događalo u Jezeru, kako je nazvan krater u koji je sletio Perseverance, ali bi moglo imati i šire implikacije za razumijevanje Marsa.

 

Novo otkriće rovera Perseverance najavljeno je na jesenskoj konferenciji Američkog geološkog društva, koje je održano u New Orleansu.

 

Naime, znanstvenici su se godinama pitali je li kamenje u krateru Jezero sedimentarno, odnosno stvoreno od slojeva materijala koje je nanijela drevna rijeka, ili pak vulkanskog porijekla - ono koje se stvara kad se ohladi tekuća lava.

 

"Kristali su bili ključni dokaz"

 

"Počeo sam očajavati misleći da nikad nećemo saznati odgovor", rekao je Ken Farley, znanstvenik s instituta Caltech koji radi na projektu Perseverance

 

Sve to se promijenilo kad je Perseverance počeo koristiti bušilicu kako bi uzeo uzorke kamenja.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!