Tekst iz 1991. otkriva

Kako se snimala posljednja sezona 'Top liste nadrealista': Sarajevski mangupi, u studiju TVSA neviđena gužva...

Nedjeljni magazin11.12.21, 19:17h

Kako se snimala posljednja sezona 'Top liste nadrealista': Sarajevski mangupi, u studiju TVSA neviđena gužva...
Družina iz Sarajeva već nam je pokazala da umije biti i obiteljska. Tko sumnja, neka se prisjeti koliko su događaji i stavovi iz njihovih prijašnjih emisija (a upravo reprizirani na malim ekranima) mnogim njihovim sudovima dali za pravo u događajima koji su uslijedili

 

 


Povodm rođendana Neleta Karajlića, člana Zabranjenog pušenja i Top liste nadrealista, Index.hr donosi tekst Mirka Kostovića o snimanju posljednje sezone Top liste nadrealista objavljen u Uni 1991. godine.


Listopad 1991.: U studiju Sarajevske televizije odavno nije bilo toliko prisutnih. Bit će da je veća gužva samo kada se emitira već legendarno-narodnjački Folk-filigran. Sada nije pjesma niti atrakcija. Naprosto, sarajevski mangupi snimaju treći put Top listu nadrealista. A mnoštvo se okupilo da čuje i vidi...


Moramo priznati da je sve šarmantnije na videovrpci nego uživo. Scenarij napisan još u ožujku mijenja se - na licu mjesta. Nele Karajlić i Branko Đurić improviziraju "u hodu", premda novi redatelj Benjamin Filipović (koji je nakon Davora Marjanovića i Miroslava Mandića naslijedio posao) inzistira na još jednoj probi, ona se ne događa. Đuro i Nele izvedu tekst ponovo, ali na drugi način. Tako se umjesto probe događaju sve sami originali, a kasnije, s videovrpce, odabrat će se najbolje, što će gledatelji širom zemlje vidjeti u sedam subotnjih termina.


Kad počne sirena


Citiramo scenarij: prva epizoda, strana 5 - stan Uzeira Tahmiščića. Izvode taktičku vježbu postupka obitelji u mirnodopskoj svakodnevici života. Uzeir gleda na sat i u datom trenutku lupi Ćamila po glavi. Ćamil počinje zavijati kao sirena.


Uzeir: Dva kratka, jedno dugo, šta je to?


Mesud: Dva kratka, aha, napad raketa...


Uzeir: Točno. Vježba, opasnost: dolaze gosti... Potom Ćamil zavija na drugi način.


Uzeir: Šta se radi (pokazuje na Malika)?


Malik: Odlazi se u poslugu po kavu i rakiju.


Uzeir: Pa šta čekaš. U posluga svi!!!


Djeca potrčaše, uzeše vrećicu i lovu i krenuše prema vratima.

 

Uzeir: Stani (razočarano). Gdje ćeš...


Malik: Pa u poslugu...


Uzeir: Pa ne misliš valjda da ćeš u miru imati vremena, tako, te vrata, te lift, te stepenice... eee, drug moj. Kroz prozor!


Malik: Al' babo, ovo je 12. kat. Nemoj nas opet, boli nas glava od skakanja.


Uzeir: Ama skači, čut će te gosti, jebem ti sve... (Uzeir baca jedno po jedno dijete kroz prozor)...

 

top-lista-nadrealista-2


Na njihov način


Kao što je iz citiranog teksta vidljivo, nadrealisti će se i u najnovijem serijalu baviti svakodnevicom na njihov specifičan način. Centralno mjesto radnje je televizijski studio, a okosnica fabule je borba - protiv mira. Kao što oni vele: "Ovdje se za rat pripremalo stotinama godina, a sada neki hoće da to dovedu u pitanje mir - otvorenim pokretima i sličnim"...


"U ovo sve uskočio sam 'na rez'", kaže nam redatelj Filipović, koji je nakon svog debitantskog igranog filma Praznik u Sarajevu pred novom obavezom. Ili, kao što Nele Karajlić kaže: "Dobili smo i Benjamina u prijelaznom roku - uz dobru deviznu odštetu."


Sugovornik ističe da je sretna okolnost što se s ekipom "nadrealista" poznaje već petnaest godina, to što su prijatelji, pa i ta činjenica da pripadaju istom načinu zezanja. A posao je težak, neka vrsta stabilizacije - stilizacije...


Saznajemo da će gledatelji doživjeti određena iznenađenja, svi vjeruju, prijatna. Ono što su učinili u drugom serijalu s redateljem Mandićem smatraju maksimumom i vjeruju da je teško ići iznad toga. Saznajemo: u okviru tretiranja TV medija više to neće biti parodija na sarajevski Dnevnik, već se stremi u više forme. Poput prvog YU-satelita ZASTAVA 750 i slično...


No, ostaje kao najveći napor učiniti materiju što aktualnijom. Konkretno, prvo će se nasnimiti oni opći univerzalni skečevi koji mogu ići u bilo koju od sedam epizoda. Tijekom narednih tjedana u stilu Danas za sutra bit će rađeni komentari na aktualne događaje (premda u ekipi zaziru da ne bude po onoj "ono od petka ne važi ni u subotu").


U to valja, ipak, sumnjati, jer družina iz Sarajeva već nam je pokazala da umije biti i obiteljska. Tko sumnja, neka se prisjeti koliko su događaji i stavovi iz njihovih prijašnjih emisija (a upravo reprizirani na malim ekranima) mnogim njihovim sudovima dali za pravo u događajima koji su uslijedili.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još