PRAVNICI IZ SLOVENIJE OBRATILI SE BH. ADVOKATU

Tražili sastanak sa Mirnesom Ajanovićem nakon što je oborio uvođenje covid-potvrda i VTP mjera u FBiH

Hronika10.12.21, 17:35h

Tražili sastanak sa Mirnesom Ajanovićem nakon što je oborio uvođenje covid-potvrda i VTP mjera u FBiH
Advokat Mirnes Ajanović i pravnici iz Slovenije o pravnim mehanizmima protiv covid-potvrda i VTP mjera, a u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava

 

 

Nevladina organizacija Republike Slovenije "Civilna inicijativa slovenskih pravnika", koja okuplja slovenačke advokate, sudije i pravnike, organizovala je jučer konsultacije sa advokatom Mirnesom Ajanovićem, s ciljem razmjene informacija o pravnim mehanizmima osiguranja prava građana u pogledu niza nesrazmjernih i segregacijskih mjera u Sloveniji i Bosni i Hercegovini poduzetih zbog epidemije Covid-19.

 


Advokat Mirnes Ajanović pojasnio je ustavne i zakonske odredbe u Bosni i Hercegovini, koje inače u sličnoj formi postoje i u Sloveniji, na osnovu kojih je oborio uvođenje covid-potvrda i VTP mjera najavljenih od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.


Kolege pravnici iz Republike Slovenije su komparativno pojasnili stanje u ovoj evropskoj državi, problematizirajući naročito pasivnost svih institucija na kršenje prava građana i prisilnu vakcinaciju. Zajednički zaključak radnog sastanka bio je da je nedopustiva diskriminacija građana i  narušavanje osnovnih prava i sloboda, kao što su pravo na slobodu kretanja, mišljenja, rada, okupljanja i izražavanja.


Održavanjem sastanka o međunarodnoj saradnji pravnika iz ove dvije prijateljske države na Međunarodni dan ljudskih prava poslana je javna poruka da svim pravnim sredstvima mora biti osujećen svaki napad na ljudska prava i svaka zavjera protiv ustava država, zakona, sloboda građana i temeljnih ljudskih prava bilo gdje u svijetu, saopšteno je iz advokatske kancelarije advokata Mirnesa Ajanovića.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još