Nakon 16 godina vladavine Angele Merkel

Olaf Scholz izabran za novog kancelara Njemačke

Front08.12.21, 11:38h

Olaf Scholz izabran za novog kancelara Njemačke
Scholz, koji je bio ministar finansija pod Merkel, predstavit će vlastitu izjavu čelniku FDP-a Christianu Lindneru

 

 

 

Novi njemački parlament izabrao je Olafa Scholza za kancelara nakon što Angela Merkel odlazi nakon 16 godina na čelu najveće evropske ekonomije.

 

Scholz će danas u toku dana položiti zakletvu, zajedno s novom vladom.

 

Jutarnje glasanje donjeg njemačkog zakonodavnog doma – održano tajnim glasanjem i bez rasprave – smatralo se formalnošću, prenosi Deutsche Welle.

 

Predsjednica Bundestaga Bärbel Bas otvorila je glasanje. Zastupnici su s 395 od 707 glasova glasali da Scholz postane novi šef njemačke vlade.

 

Scholzovi socijaldemokrati lijevog centra (SPD) pojavili su se kao najveća stranka na općim izborima u septembru i od tada su pregovarali o koalicijskom sporazumu sa Strankom Zelenih i neoliberalnom Slobodnom demokratskom strankom (FDP), prenosi Deutsche Welle.

 

Novi kancelar i oni koji su odabrani za članove njegovog kabineta sada se vraćaju u palaču na inauguraciju novih ministara.

 

Tokom dana, Merkelini ministri službeno će predati portfolio svojim nasljednicima.

 

Scholz, koji je bio ministar finansija pod Merkel, predstavit će vlastitu izjavu čelniku FDP-a Christianu Lindneru.

 

Nova vlada je izjavila da će u središte svog programa staviti suočavanje s pandemijom koronavirusa i suočavanje s klimatskim promjenama.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!