komentarisao izjave koje su odjeknule

Izetbegović odgovorio Milanoviću: Bilo bi bolje da manje govori i više razmisli... Ne može se to relativizirati...

Front07.12.21, 13:35h

Izetbegović odgovorio Milanoviću: Bilo bi bolje da manje govori i više razmisli... Ne može se to relativizirati...
Čuli smo da se to sada relativizira, da se poredi da li je neki genocid veći ili manji. To ne treba raditi. To vrijeđa žrtve - kazao je Izetbegović

 

 


Bakir Izetbegović, lider SDA, komentirao je za N1 posljednje izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Kazao je kako Milanović "puno govori za jednog predsjednika". "Bilo bi bolje da manje govori, a više razmisli prije nego što kaže", kazao je Izetbegović.


“Govoriti o užasnim zločinima, genocidima, porediti to, relativizirati, to su bolne stvari da bi se o tome olako pričalo. Čuli smo da se to sada relativizira, da se poredi da li je neki genocid veći ili manji. To ne treba raditi. To vrijeđa žrtve. U BiH svi Hrvati katolici i Bošnjaci muslimani su protjerani s pola teritorije, sve katoličke crkve su sistematski porušene i sve muslimanske bogomolje. Napravljeni su koncetracioni logori u 20. vijeku u kojma su bila masovna silovanja i ubistva civila. Etnički je bila potpuno očišćena polovina BiH. Najgori mjesec u čitavih 40 mjeseci nasilja bio je juni 1992, puno gori od jula 1995. godine kada je bio vrhunac genocida u Srebrenici. U genocidu u Srebrenici ubijeno je preko 8.000 dječaka, mušakaraca, ali u junu mejsecu su masovna etnička čišćenja i silovanja napravljena širom BiH nad Hrvatima i Bošnjacima. Hrvatski predsjednik bi to trebao da uobziri i ne govori o tim stvarima olako. Ako je u Jasenovcu za par godina ubijeno toliko ljudi koliko je on kazao, u BiH je ubijeno više od ‘92 do ‘95. Čude me olake izjave u vezi sa time i olake izjave sa aparthejdom s kojim radi garnitura koju predvodi Milorad Dodik u RS”, rekao je Izetbegović.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(N1, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 77

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još