Budite na oprezu

Upaljen narandžasti meteoalarm za četvrtak zbog obilnih padavina: Moguće poplave, može biti potrebna i evakuacija

Hronika07.12.21, 08:54h

Upaljen narandžasti meteoalarm za četvrtak zbog obilnih padavina: Moguće poplave, može biti potrebna i evakuacija
I meteorolog Nedim Sladić, čije prognoze po običaju budu tačne, najavio je jučer da situacija nije nimalo dobra

 

 

Upaljen je narandžasti meteoalarm u našoj državi zbog obilnih padavina, piše na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Kako je naglašeno, upozorenje se odnosi na četvrtak, 9. decembar i to za područja Hercegovine te centralne i jugozapadne Bosne.

 

- Prema današnjoj prognozi od 7. decembra 2021. za područje Hercegovine se prognozira 50 do 80 litara padavina po metru kvadratnom. Za centralnu i jugozapadnu Bosnu prognozira se 25 do 50 litara padavina po metru kvadratnom. 

 

Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna i evakuacija. Djelujte u skladu sa svjetima koje su dali ovlašteni organi! Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama - naglašeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

 

I meteorolog Nedim Sladić, čije prognoze po običaju budu tačne, najavio je jučer da situacija nije nimalo dobra.

 

- Kad se svi parametri saberu i oduzmu, zaključak se svodi na isto. Nažalost, potkraj radne sedmice gotovo pa neizbježne poplave - objavio je Sladić. 

 

Podsjećamo da su se građani u posljednje vrijeme nekoliko puta borili s poplavama.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!