sa današnjeg sastanka

Novalić- Topić: U Orašju planirana izgradnja autoceste i plinovoda

Front06.12.21, 18:43h

Novalić- Topić: U Orašju planirana izgradnja autoceste i plinovoda
Prema riječima premijera Posavskog kantona Đure Topića, sastanak je bio prilika da se razgovara o planu izgradnje buduće autoceste Orašje-Brčko-Tuzla, planu plinifikacije i potrebe za izgradnjom plinovodne mreže na području Posavske županije, kao i drugim temama bitnim za ovu županiju

 

 

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Orašju održao sastanak s premijerom Posavskog kantona Đurom Topićem.

 

Na sastanku su učestvovali federalni ministri prometa i komunikacija Denis Lasić, energije, rudarstva i industrije Nermin Đindić i pravde Mato Jozić, te predsjednik Skupštine Posavskog kantona Blaž Župarić, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja PK Dragutin Živković, ministar prometa, veza i zaštite okoliša PK Anes Osmanović i ministar pravosuđa i uprave PK Pero Radić.

 

Prema riječima premijera Posavskog kantona Đure Topića, sastanak je bio prilika da se razgovara o planu izgradnje buduće autoceste Orašje-Brčko-Tuzla, planu plinifikacije i potrebe za izgradnjom plinovodne mreže na području Posavske županije, kao i drugim temama bitnim za ovu županiju.

 

To je prevashodno, kako je dodao, poljoprivreda gdje i dalje očekuju značajnu podršku Vlade Federacije BiH preko resornog ministarstva poljoprivrednim proizvođačima u okolnostima poskupljenja svih repromaterijala u poljoprivredi.

 

- Također, nastavak ulaganja i izgradnje vodoprivrednih objekata, podršku u izgradnji poduzetničkih zona prvenstveno na podučju Odžaka gdje se otvara nova perspektiva otvaranjem autoceste i mosta na Svilaju, kao i podršku jačanju tog prelaza što se tiče robnog prometa - naveo je Topić.

 

Izrazio je zahvalnost Vladi Federacije BiH na podršci koju je kanton imao prošle i ove godine kada je riječ o grantu nižim nivoima koji su bili bitni za održavanje budžetske stabilnosti tog kantona, dodajući da se nadaju nastavku te podrške i u budućnosti.

 

Premijer FBiH Fadil Novalić je naveo da posjeta Posavskom kantonu predstavlja sastavni dio njihove aktivnosti uvijek pred Novu godinu kada formatiraju budžet za narednu godinu.

 

- Kolege iz Posavskog kantona su nam iznijeli šta je to za njih bitno, a to su posebno poljoprivreda, vodoprivreda i drugo. Orašje postaje interkonektivno, ovdje smo planirali i autocestu dovesti s juga na sjever i plinovod - naveo je Novalić naglašavajući važnost ovog kantona i u smislu raspodjele javnih prihoda i transfera.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!