VIDEO/ Traži neutralnu izbornu strukturu

Dodik najavio mogućnost da SNSD podrži HDZ BiH u bojkotu Općih izbora

Front06.12.21, 09:56h

Dodik najavio mogućnost da SNSD podrži HDZ BiH u bojkotu Općih izbora
Naglasio je da se pokušava neuspjeh separatnih pregovora između Bošnjaka i Hrvata u vezi sa reformom Izbornog zakona BiH staviti kao opći neuspjeh svih

 

Član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je moguće da njegova stranka podrži Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH (HDZ BiH) i bojkotuje Opće izbore u oktobru sljedeće godine.

 

- Postoji mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ukoliko bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije (CIK) i RS neće izaći na izbore. Mi tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju i spremni smo da u tome učestvujemo - kazao je Dodik za RTRS.

 

Dodao je da će možda opozicija iz RS-a pristati da učestvuje na takvim izborima.

 

- Mi ne bi učestvovali na takvim izborima i mi možemo da ovdje onemogućimo da se izbori provedu. Dovoljno je da ne damo naše javne ustanove, kao što su škole, domovi kulture i ostalo na raspolaganje ili da naše općine ne formiraju mjesne izborne komisije i da nema izbora. Ima tu mehanizama. Neka se ne zanose da će neko pratiti ono što oni govore. Mi tražimo da se riješi pitanje Predsjedništva, ali isto tako da se uspostave nova rješenja. Ne može biti rješenje glasanje u vrećama, to mora drugačije da se riješi - istakao je Dodik.

 

On je, između ostalog, kazao da je RS završila svoju definiciju mogućeg rješenja kada je riječ o pregovorima o reformi Izbornog zakona BiH.

 

- Mora ostati nacionalni prefiks i mislim da Hrvati predlažu dobro rješenje, a u našoj izvedi to bi značilo da Republika Srpska bira Srbina za člana Predsjedništva BiH i ostalog predstavnika Republike Srpske - rekao je Dodik.

 

Naglasio je da se pokušava neuspjeh separatnih pregovora između Bošnjaka i Hrvata u vezi sa reformom Izbornog zakona BiH staviti kao opći neuspjeh svih.

 

Kazao je da to nije istina i da RS ne želi taj neuspjeh prihvatiti jer to nisu razgovori svih konstitutivnih naroda.

 

- Mi smo definisali naš stav kada vi dogovorite kako ćete birati člana Predsjedništva BiH iz FBiH, mi ćemo prihvatiti i doći da glasamo za takvo rješenje, ali nemojte da dirate u naše rješenje koje je definitivno i neće se promijeniti - rekao je Dodik za RTRS.

 

On je, između ostalog, kazao da Bošnjaci ne žele da se o tome dogovore sa Hrvatima koji su dali nekoliko prijedloga.

 

- Za Bošnjake je najvažnije da oni biraju Hrvata u liku Željka Komšića ili nekoga drugoga i najviše bi voljeli kada bi još mogli da biraju i Srbina u liku Mirka Pejanovića i da on njima služi kao ikebana za njihove odluke koje su u suštini protiv srpskog i hrvatskog naroda - naveo je Dodik.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još