Organizirani kriminal, zloupotreba položaja i pranje novca

SIPA u akciji 'Trik': Petresi na sedam lokacija u Sarajevu i Konjicu

Hronika06.12.21, 09:18h

SIPA u akciji 'Trik': Petresi na sedam lokacija u Sarajevu i Konjicu
Vrše se pretresi na četiri lokacije pravnih lica i tri lokacije fizičkih lica, u cilju pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz za počinjena krivična djela, rekla je za Fenu glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić

 

 

 

 Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros pretrese na sedam lokacija, na području Sarajeva i Konjica, zbog sumnje na organizovani

 

- Vrše se pretresi na četiri lokacije pravnih lica i tri lokacije fizičkih lica, u cilju pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz za počinjena krivična djela. Pretresi se vrše po naredbi Suda BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u suradnji sa ministarstvima unutarnjih poslova KS i HNK - kazala je za Fenu glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

 

Ta akcija je kodnog naziva "Trik", a sva potencijalna krivična djela povezana su s odredbama Krivičnog zakona BiH.

 

U međuvremenu, iz Tužilaštva BiH stigla je potvrda da postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, u više gradova u BiH, vrše lišenja slobode osumnjičenih i pretrese objekata i prostorija u okviru istrage za koruptivna kaznena djela u višemilijunskom iznosu.

 

Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemiljunskom iznosu.

 

U okviru predmeta Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske agencije vodili su dugotrajnu istragu u okviru koje je ostvarena međunarodna suradnja sa partnerskim institucijama više država.

 

Nakon lišenja slobode i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!