Budite na oprezu

Vodostaji većine rijeka u BiH u porastu: Žuto upozorenje u određenim dijelovima

Hronika06.12.21, 07:58h

Vodostaji većine rijeka u BiH u porastu: Žuto upozorenje u određenim dijelovima
U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom ili susnježicom, snijeg od poslijepodnevnih sati i tokom noći na utorak kada će padavine oslabiti

 

 

 

Nove padavine uzrokovale su porast vodostaja većine rijeka u Bosni i Hercegovini.

Prema informacijama Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj rijeke Bosne koji je izmjeren u 7 sati jutros u porastu je i iznosi 310 cm, u odnosu na mjerenja u 6 sati kada je vodostaj HS Kakanj na Bosni iznosio 313 cm.


Prema mjerenjima u 7 sati vodostaj Save raste u Orašju i Grebnici. Vodostaj rijeke Une na više stanica je uglavnom bez promjena.

 

Rijeka Vrbas u Gornjem Vakufu i Bugojnu je u porastu, pa tako u Gornjem Vakufu iznosi 29 cm, a u Bugojnu 100 cm.

 

Također, u Bočacu vodostaj rijeke Vrbas je u porastu, i iznosi 398 cm, dok vodostaj u Banjaluci opada i iznosi 284 cm.

 

Dobra vijest je da prema mjerenju rijeka Željeznica na Ilidži, gdje su prošli mjesec bile katastrofalne poplave, danas je u padu, odnosno normalnom stanju. Prema mjerenjima vodostaj Željeznice u 6 sati je iznosio 105 cm, dok je u 7 spao na 104 cm.

 

Danas u Bosni i Hercegovini se očekuje oblačno vrijeme. U nizinama će većinom padati kiša ili susnježica. Snijeg je izgledniji od poslijepodnevnih sati. U višim područjima će padati samo snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C.


U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom ili susnježicom, snijeg od poslijepodnevnih sati i tokom noći na utorak kada će padavine oslabiti. Temperatura zraka između 0 i 3°C.

 

Danas je upaljen i žuti meteoalarm upaljen na području Trebinja zbog kiše, u Foči i okolini zbog kiše i snijega, a u livanjskom kraju se očekuje jak vjetar.

 

U planinskim predjelima Foče očekuje se oko 10 centimetara novog snijega.

 

Za region Livna prognozirani su udari vjetra snage od 40 do 50 kilometara na čas, objavljeno je na sajtu Meteolarma.

 

Žuti meteoalarm označava potencijalno opasno vrijeme.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!