BH. AKADEMIK KOMENTARISAO

Sidran o Čovićevom glasu protiv 'Inzkovog zakona': 'Ispravno je postupio... Kako će dželat glasati nego dželatski!'

Front03.12.21, 20:15h

Sidran o Čovićevom glasu protiv 'Inzkovog zakona': 'Ispravno je postupio... Kako će dželat glasati nego dželatski!'
Budućnost će napisati ono što mi danas ne smijemo, da mi od Daytona živimo u jednom bezvazdušnom prostoru sumnjive legalnosti - kazao je Sidran

 

 

 

Akademik Abdulah Sidran komentarisao je glasanje lidera HDZ Dragana Čovića u Domu naroda PS BiH u vezi sa povlačenjem zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.


Sidran je kazao kako je Čović ispravno postupio jer, prema njegovim riječima, kako će dželat glasati nego dželatski, kako kasapin nego kasapinski, kako izdajnik….


- Mislim da je ispravno postupio. Kako će dželat glasati nego dželatski, kako kasapin nego kasapinski, kako izdajnik…. Mi razgovaramo o posljedicama, a ja se trudim da pokažem da je sva naša politička stvarnost valjanje u blatu, posljedica, dok se niko ne usuđuje, nema snaga ili ne smije, govoriti o suštinama, uzrocima. Budućnost će napisati ono što mi danas ne smijemo, da mi od Daytona živimo u jednom bezvazdušnom prostoru sumnjive legalnosti - kazao je Sidran za N1.


Sidran je još u septembru kazao da se Bosna i Hercegovina nalazi u katastrofalnoj situaciji, a od tada se sitanje još više zakomplikovalo. Komentarišući ponašanje političara i pregovore koji su se vodili sa međunarodnim zvaničnicima, Sidran kaže:


- Mislim da smo mi taj problem, tu materiju odavno izgubili iz ruku. Davno smo prihvatili ono što je neprihvatljivo. Nikada nismo imali izbore na kojima bi neko mogao sebe smatrati etničkim, nacionalnim poglavicom. Prvi put kad smo progutali nevaljaštine, sastanke u kafanama, ta je bitka bila izgubljena.


Ističe kako ovo stanje kod nas traje od 1990. godine i rezultat je nacionalnih pokreta.


- Nijedna ova krupna stranka nije politička nego je nacionalna. Naši lideri su “dileri” tj. oni dilaju ružna osjećanja - kazao je Abdulah Sidran u razgovoru za N1.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 102

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još