priča o foteljama pada u drugi plan

Zvizdić: Nije suđeno da budem kandidat za člana Predsjedništva... Zbog vrha SDA...

Front02.12.21, 18:43h

Zvizdić: Nije suđeno da budem kandidat za člana Predsjedništva... Zbog vrha SDA...
Zvizdić je također govorio i o razgovorima političkih predstavnika sa predstavnicima međunarodne zajednice. Već četiri dana traju razgovoru u zgradi Delegacije EU

 

 


Nije bilo suđeno da budem kandidat za člana Predsjedništva, o foteljama sada ne treba pričati, nikakvo rješenje se ne nudi tokom pregovora o Izbornom zakonu - istakao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH tokom gostovanja u emisiji Dan uživo na N1

 


”Po rezultatima ankete u SDA i sa terena bilo mi je suđeno da budem kandidat, ali nije zbog vrha SDA. Razmišljam o svojoj političkoj budućnosti. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija. Bilo kakva priča o foteljama sada mora biti u drugom planu. Nisam tražio da budem kandidat za člana Predsjedništva, nije to bio uslov da pređem u NIP. Bitno je da je koalicija u Sarajevu jedina bazirana na programu i mjerama. NIP zagovara programske orijentacije, konkretan angažman za poboljšanje ekonomskog života. To ja cijenim,’‘ rekao je Zvizdić.

 

Zvizdić je također govorio i o razgovorima političkih predstavnika sa predstavnicima međunarodne zajednice. Već četiri dana traju razgovoru u zgradi Delegacije EU.

 

”Optimizam koji iskazuju vladajuće partije primjećujem… Ne znam na čemu ga temelje. Na ovim sastancima nije bio nijedan prijedlog, samo su navođeni primjeri rješenja iz različitih zemalja, ali niko nije ponudio konkretan papir. Često se pitamo zašto probosanskohercegovački blok nije jedinstven. Pitanje je: oko čega treba da se okupi… takav papir ne postoji,” istakao je Zvizdić koji smatra da rješenje treba da predlože SDA i HDZ, te je objasnio: ”Indirektni izbor za člana Predsjedništva je nešto o čemu se cijelo vrijeme razmišlja. To je možda najefikasniji način za izbor člana Predsjedništva. Nije prihvatljiv asimetričan model. Koliko sam shvatio ta ideja je vraćena u igru i sada se o tome razgovara i sa Dodikom. Čini se da zavisi od Dodika”.

 

Tokom emisije na pitanje voditelja N1 Borisa Breze o glasanju Dragana Čovića za suspenziju zakonske zabrane negiranja ratnih zločina u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici: ”Očekivao sam reakciju oficijelni Hrvatske jer je 25 hiljada Bošnjaka učestvovalo u odbrani Hrvatske. Milanovićeva reakcija nije adekvatna, još je rekao da je Dodik najmanji problem, zašto nije rekao ko je ili ko su najveći problemi onda u BiH?!”

 

Nakon reakcije javnosti Dragan Čović je danas izjavio da nikome ne duguje objašnjenje i da se nada da više neće doći u poziciju da na takav način odlučuje u Domu naroda.

 

(N1, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još