Akademik Slavo Kukić smatra

'Nisam siguran da Izetbegović ne bi pristao na muslimansku fildžan državu... Ne vjerujem da je zaljubljenik u BiH'

Front02.12.21, 08:58h

'Nisam siguran da Izetbegović ne bi pristao na muslimansku fildžan državu... Ne vjerujem da je zaljubljenik u BiH'
Ono što su radili nacisti u Njemačkoj, sada rade nacionalisti u BiH, tvrdi akademik Slavo Kukić

 

Bakiru Izetbegoviću je više stalo do muslimana, nego do Bošnjaka, tvrdi akademik Slavo Kukić za N1.

 

- Izetbegović je vrlo sklon nelogičnim kompromisima. Nisam siguran da i sad nije bio sprema u razgovorima sa predstavnicima Washingtona i Bruxellesa da pristane na procedure koje bi omogućile izmjene Izbornog zakona bez uticaja opozicije. Izetbegović ima iste ciljeve kao Dodik i Čović. Nisam siguran da on ne bi pristao na muslimanski dio BiH, pa taman ona bila kao fildžan. Potpuno drugačije radi od Sulejmana Tihića koji je bio jedan evropski narodni političar, zaljubljenik u BiH. Ne vjerujem da je Izetbegović zaljubljenik u BiH, to pokazuju svakodnevne afere u državi.

 

Ako je medijima vjerovati, Izetbegović je mnogo puta rekao jedno, a radio drugo. To govori da on ne razmišlja iz perspektive očuvanja BiH kao cjelovite, multietničke i multikonfesionalne države. Njega zanima religijska okupljenost muslimanskog naroda, a ne i bošnjačkog. Šta će njemu Bošnjaci koji su građanske provenijencije, koji ne funkcioniraju po istoj matrici kao i on. On bi ih se vrlo lako odrekao, izjavio je Kukić gostujući na N1.

 

Kazao je kako BiH neće nestati, jer kada se to nije desilo u periodu od 1991. do 1995. godine, kada je BiH bila u daleko nepovoljnijem položaju, to se neće dogoditi ni danas. Također ne smatra kako će BiH biti podjeljna po uzoru Kipar, jer smo, dodao je, suviše mali i kao cjelina, a dodatna podjela bi onemogućila bilo kakav razvoj zemlje.

 

Osvrnuo se i na Dodikove prijetnje kako za svoje ciljeve ima podršku Rusije i Kine.

 

- Nije to Dodik slučajno rekao. Da Dodik u to vjeruje on bi o tome šutio. On je na ovaj način pokušao “omekšati” SAD i EU. Njegova poruka je da ima alternativu. On blefira. Dodik je jedan od najvećih blefera, ja to zovem političkim kockarom. Strah je jedan od najsigurnijh instrumenata za vladanje ljudima. To je ista priča nacista iz tridesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj. Ono što danas rade naši nacionalsiti ne razlikuje se od onoga što su činile naciste, a narodu je najvažnije “samo da ne puca”, dodao je Kukić.

 

On se osvrnuo i na ulogu Srbije i Hrvatske na trenutnu krizu u našoj zemlji.

 

- Što se tiče Vučića sasvim je izvjesno da je glavni operativac u realizaciji koncepta Srpski svijet. Učinit će sve da muti vodu. To je svojevremeno činio Milošević. Zašto mu u tome suflira Hrvatska? Ako je tako onda se vodstvo Hrvatske vraća na politiku Franje Tuđmana tj. na disoluciju BiH, istakao je akademik Slavo Kukić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 95

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još