Ministar vanjskih poslova ustvrdio

Ukrajina: Rusija nema pravo da traži garancije protiv širenja NATO-a

Front01.12.21, 18:41h

Ukrajina: Rusija nema pravo da traži garancije protiv širenja NATO-a
Svaki ruski prijedlog da se s NATO-om ili Sjedinjenim Državama ili bilo kojom drugom zemljom razgovara o bilo kakvim takozvanim garancijama da se alijansa neće širiti na istok su nelegitimni

 

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izjavio je u srijedu da Rusija nema pravo da blokira bliže odnose Kijeva s NATO vojnim savezom i da bi bilo kakve sigurnosne garancije koje Moskva traži od Zapada bile nelegitimne.

 

On je također rekao da je otvoreno pitanje koliko bi oštre sankcije Evropske unije bile Rusiji ako bi Moskva napala Ukrajinu, ali je rekao da paket odvraćanja Rusije od takvog poteza ide u pravom smjeru.

 

- Rusija ne može spriječiti Ukrajinu da se približi NATO-u i nema pravo da ima bilo kakvu riječ u relevantnim diskusijama - rekao je Kuleba na brifingu u Rigi.

 

- Svaki ruski prijedlog da se s NATO-om ili Sjedinjenim Državama ili bilo kojom drugom zemljom razgovara o bilo kakvim takozvanim garancijama da se alijansa neće širiti na istok su nelegitimni - kazao je on.

 

Ranije danas, predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Moskva tražiti garancije Zapada koje će spriječiti bilo kakvo dalje širenje NATO-a i raspoređivanje oružja u blizini granica njegove zemlje, što je zahtjev koji dolazi usred straha od ruske invazije na Ukrajinu.

 

Ukrajinski i zapadni zvaničnici zabrinuti su zbog postavljanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, navodeći da bi to moglo signalizirati namjeru Moskve za napad.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!