Lakše do lične karte u KS

Više nećete morati po ZK izvadak: Elektronsko uvezivanje CIPS-ove i baze podataka za zemljišne knjige

Hronika01.12.21, 18:09h

Više nećete morati po ZK izvadak: Elektronsko uvezivanje CIPS-ove i baze podataka za zemljišne knjige
Donošenjem Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH propisano je da građani za dobijanje lične karte moraju pribaviti i dokaz o vlasništvu stana, čime su im dodatno otežane procedure

 

Elektronsko uvezivanje CIPS baze podataka MUP-a Kantona Sarajevo i baze podataka za zemljišne knjige ZK ureda Općinskog suda Sarajevo, radi olakšavanja i skraćivanja procesa dobijanja ličnih dokumenata građanima, tema je koja je bila u fokusu današnjeg sastanka koji je iniciralo Ministarstvo pravde i uprave KS.

 

Sastanku su prisustvovali ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, ministar pravde FBiH Mato Jozić i predsjednica Općinskog suda Janja Jovanović.

 

Utvrđen je zajednički interes kao i put da se ovaj problem što prije riješi, a razgovarano je i o konkretnim zaduženjima institucija u vezi s uspostavljanjem elektronskog sistema koji će, između ostalog, omogućiti da građani  Kantona Sarajevo cjelokupnu proceduru izdavanja ličnih dokumenata završe na šalter sali MUP-a KS, bez odlaska u sud po izvadak iz zemljišnih knjiga.

 

- Cilj je olakšati građanima, smanjiti gužve i čekanja pred ZK uredom, ali i ubrzati aktivnosti na uvezivanju baza podataka, jer se u narednoj godini očekuje povećan broj zahtjeva za izdavanje ličnih karti - navela je ministrica Softić-Kadenić.

 

Kako je istaknuto, čekanje u redovima ispred šalter sala ZK ureda Općinskog suda je ogroman i nedopustiv teret  za  građane, dok u isto vrijeme svi podaci postoje u elektronskoj bazi.

 

Donošenjem Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH propisano je da građani za dobijanje lične karte moraju pribaviti i dokaz o vlasništvu stana, čime su im dodatno otežane procedure.

 

Kako je navedeno, aktivnosti će se implementirati kroz omogućavanje pristupa službenicima MUP-a KS softveru "E-grunt", koji je u nadležnosti Federalnog ministarstva pravde.

 

Najavljeno je da bi u narednom periodu kroz ovaj softver mogla biti  omogućena dostupnost baze podataka zemljišne knjige i notarima i poreskim upravama u Kantonu Sarajevo, što će dodatno olakšati i druge procedure građanima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još