VIDEO/ Oglasio se i lider SBB-a

Radončić: Glasanje HDZ-a za nas Bošnjake je nož u leđa, očekujem da povuku svoje glasove ili ćemo to morati zaustaviti

Front01.12.21, 17:46h

Radončić: Glasanje HDZ-a za nas Bošnjake je nož u leđa, očekujem da povuku svoje glasove ili ćemo to morati zaustaviti
Mi smatramo da će Hrvatska demokratska zajednica, kao stranka koja se zalaže za evropske standarde, u drugom krugu odbiti da podržava separatističku politiku gospodina Dodika ili negiranja Zakona o genocidu, kazao je Radončić

 

Nakon današnjeg sastanka u zgradi Delegacije EU, gdje već treći dan Matthew Palmer, američki izaslanik za izborne reforme, i Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, razgovaraju s domaćim političkim akterima kako bi pronašli rješenje za Izborni zakon, lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić je odgovarao na pitanja novinara. 

 

Upitan da prokomentira prozivke pojedinaca i određenih medija da tobože SBB pomaže HDZ-u i Draganu Čoviću, Radončić je kazao da te prozivke ne stoje. 

 

- SBB najviše pomaže opoziciji i, zahvaljujući zajedničkom sastanku koji smo inicirali gospodin Nikšić i ja, opozicija je nastupila jedinstveno, a ona ima više glasova u Predstavničkom domu nego HDZ ili SDA zajedno. I naš je stav da tu pomognemo opoziciji. Što se HDZ-a tiče, moram biti veoma precizan, vidim da je tu bilo nekih dilema. Način njihovog glasanja u Domu naroda BiH ne služi na čast pojedincima iz Hrvatske demokratske zajednice, jer za nas Bošnjake je to neka vrsta noža u leđa. 

 

Mi smatramo da će Hrvatska demokratska zajednica, kao stranka koja se zalaže za evropske standarde, u drugom krugu odbiti da podržava separatističku politiku gospodina Dodika ili negiranja Zakona o genocidu, jer je to nedopustivo, i ja zaista mislim da će oni sami glasati protiv toga. A, u najgorem slučaju, mi imamo zaštitni mehanizam, to je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, gdje mi, Bošnjaci, i drugi iz Federacije nećemo dozvoliti da niko devastira zakon o sankcioniranju negatora genocida. Taj je zakon donesen, možda neko ne primjećuje, ali vidite da je naglo prestalo negiranje genocida u RS, što znači da se ljudi itekako boje tog zakona i poštuju ga - kazao je Radončić odgovarajući na pitanje novinara. 

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još