Velika konferencija o energetskoj budućnosti regije

Turska predsjedava SEERC-om, za dvije godine kormilo preuzima BiH

Biznis Klub01.12.21, 16:36h

Turska predsjedava SEERC-om, za dvije godine kormilo preuzima BiH
Bosna i Hercegovima aktivno učestvuje u radu ove konferencije za koju su domaći stručnjaci pripremili četiri referata

 

Turska je zvanično preuzela predsjedavanje Regionalnim komitetom Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (SEERC) i tim povodom organizovala treću stručnu konferenciju o elektroenergetici koja je u online formatu u utorak počela dvodnevni rad.

 

Bosna i Hercegovima aktivno učestvuje u radu ove konferencije za koju su domaći stručnjaci pripremili četiri referata. Tokom konferencije bit će prezentirano tridesetak stručnih radova koji su fokusirani na pitanja tranzicije, sigurnosti, tehnoloških inovacija i drugo. 

 

Otvaranje tog skupa i rad prati se i u Bosanskohercegovačkom komitetu Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE).

 

-  Naš komitet od osnivanja SEERC-a u punom kapacitetu učestvuje u njegovom radu i regionalnoj saradnji smatrajući je značajnim faktorom za sigurnost elektroenergetskog sistema kako svake zemlje pojedinačno, tako i u ovom dijelu Evrope - izjavio je tim povodom Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

 

Turska će SEERC-om predsjedavati u naredne dvije godine, a krajem 2023. predsjedavanje, na osnovu već ranije donesene odluke, preuzet će Bosna i Hercegovina.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!