TVRTKA SE NA SUDU NAGODILA I 'POJEO VUK MAGARCA'

Kazne za ljekare koji podržavaju proteste protiv covid-potvrda, a doktorima koje je podmićivao Pfizer - sve oprošteno!

Hronika01.12.21, 14:45h

Kazne za ljekare koji podržavaju proteste protiv covid-potvrda, a doktorima koje je podmićivao Pfizer - sve oprošteno!
Riječ je o famoznoj i za pandemijsko vrijeme zanimljivoj aferi čiji je protagonist američki farmaceutski div Pfizer, tvrtka koja je bila optužena za podmićivanje hrvatskih liječnika i koja se, u konačnici, na sudu nagodila te pristala platiti kaznu od čak 60 milijuna dolara

 

 


I dok Hrvatska liječnička komora u javnosti najavljuje da će protiv osmorice liječnika, koji su se pridružili prosvjedu protiv covid potvrda, pokrenuti disciplinske postupke, Jutarnji list prisjetio se jedne davne afere koja je potresala Hrvatsku te od Komore pokušao dobiti odgovor kako su tad postupali.


Riječ je o famoznoj i za pandemijsko vrijeme zanimljivoj aferi čiji je protagonist američki farmaceutski div Pfizer, tvrtka koja je bila optužena za podmićivanje hrvatskih liječnika i koja se, u konačnici, na sudu nagodila te pristala platiti kaznu od čak 60 milijuna dolara.


Optužba za podmićivanje odnosila se na period od 1997. do 2001. godine kad je Pfizer, pored hrvatskih, podmićivao i bugarske, češke i brojne druge liječnike, i to kako bi pacijentima prepisivali njihove lijekove.


U Hrvatskoj je u jeku afere Pfizer njihov glavni direktor hrvatskog zastupstva dobio izvanredni otkaz, a iz optužnice američkog suda bilo je moguće saznati kako je tvrtka Pharmacia Hrvatska, koju je kupio Pfizer, plaćala liječnike koji su radili za institucije hrvatske Vlade, a u tužbi je stajalo i kako je Pharmacia Hrvatska mjesečno plaćala do 1200 dolara na bankovni račun liječnika u Austriji, koji je kao član nekoliko hrvatskih državnih odbora nadgledao registraciju farmaceutskih proizvoda.


Osim toga, u optužnici se navodilo da su u Hrvatskoj imali i takozvani bonus program za liječnike kojima su, u zamjenu za prepisivanje Pfizerovih lijekova, plaćali naknade, putovanja, donacije proizvoda.


Iako se u domaćoj javnosti, nakon što je afera buknula, čak i špekuliralo nekim imenima hrvatskih liječnika koji su u nju navodno bili uključeni, od Hrvatske liječničke komore dobili smo odgovor kako nikad u navedenoj aferi nisu postupali jer nisu znali o kojim je liječnicima riječ.


"HLK nema saznanja o konkretnim osobama, liječnicima, koji bi sudjelovali u navedenom slučaju, niti je podatke o tome ikad dobila od bilo kojeg ovlaštenog tijela Republike Hrvatske. Stoga, možemo Vam odgovoriti da nisu pokretani disciplinski postupci koji bi se odnosili na taj slučaj", stoji u njihovu odgovoru.


Kako su do imena liječnika - prosvjednika došli danas, nije poznato, no čini se kako je prosvjedovanje u Hrvatskoj kvalifikacija teža i od presuđenog kaznenog djela.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!