šta nam se sprema?

Evo kakva nas zima očekuje u BiH: Meteorolozi objavili prognozu do marta

Hronika30.11.21, 14:27h

Evo kakva nas zima očekuje u BiH: Meteorolozi objavili prognozu do marta
Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je od 40 posto za područje Bosne i do oko 50 posto za južna područja naše zemlje

 

 


Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su sezonsku prognozu vremena za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 1. decembra 2021. do 28. februara 2022. godine.


Na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od strane (MedCOF-a17) i (SEECof-a 26), kao i produkata FHMZ, temperatura zraka tokom zime (1. decembar 2021. – 28. februar 2022.) bi prema većini modela u većem dijelu Bosne, trebala biti u granicama ili iznad normale u odnosu na prosječnu zimu za period (1981.-2010. godine). Na području Hercegovine prema istim modelima predstojeća zima bi trebala biti iznad normale.

 

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je od 40 posto za područje Bosne i do oko 50 posto za južna područja naše zemlje.

 

U poređenju sa istim razdobljem prošle godine, predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija.

 

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom zime (2021.-2022.) je do 58, a na području južne Hercegovine prognozira se do 14 mraznih dana.

 

Prema prognostičkim modelima za prostor Bosne i Hercegovine ali i šire regije, vjerovatnoće za sva tri scenarija (ispod, u granicama ili iznad prosjeka) su podjednake. Naime, modeli ne daju pouzdaniji scenario za prognozu količine padavina. Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina. Meteorolozi napominju da se ne može ni precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine.

 

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje, je manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!