PANDEMIJA IH UNIŠTILA

Još jedna velika kompanija pred bankrotom: Čuvene Mozart kugle preživjele su svašta, ali ne i koronu!

Biznis Klub30.11.21, 14:16h

Još jedna velika kompanija pred bankrotom: Čuvene Mozart kugle preživjele su svašta, ali ne i koronu!
Prodavnice slatkiša u Beču i Salcburgu su ponekad bile i nedjeljama zatvorene zbog nedostatka turista

 

 

 

Salzburg Schokolade, kompanija koja proizvodi čuvene Mozart kugle, nalazi se pred bankrotom.


U utorak će biti pokrenute procedure o nesolventnosti ove kompanije, u Regionalnom sudu u Salcburgu. Ovo je potvrđeno u pismu koje je upućeno na adrese 140 zaposlenih i trocifrenom broju investitora. Menadžment kompanije je izrazio nadu da će kompanija ipak uspjeti da preživi ovaj težak period.


Iako je posljednjih godina kompanija poslovala sa profitom, pandemija korone je teško pogodila ovog proizvođača. Zbog velikog pada broja turista, organizovanih događaja i rođendanskih proslava i vjenčanja, potražnja za Mozart kuglama je naglo opala, što je dovelo do velikog pada prodaje, prenosi Telegraf.


Dalje, prodavnice slatkiša u Beču i Salcburgu su ponekad bile i nedjeljama zatvorene zbog nedostatka turista.


Pad prodaje od prošle godine nije mogao biti nadoknađen u ovoj, a uprkos novim izvoznim poduhvatima kompanije, i za ovu godinu je predviđen veliki gubitak.


Zbog ovoga je nastao problem sa isplatom zarada i bonusa za zaposlene, pa se kompanija obratila fondu za bankrot, iz kojeg će biti obezbjeđene isplate.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!