Federalni ministar energije, rudarstva i industrije objavio

Džindić: Uvezan staž za javna i privatna preduzeća

Front29.11.21, 14:53h

Džindić: Uvezan staž za javna i privatna preduzeća
Ovom prilikom osvrnuo se na Informaciju o stanju u rudnicima, koju je na današnjoj sjednici razmatrala Vlada Federacije BiH

 

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu izjavio je da je završen proces u kojem je uvezan staž za javna i privatna preduzeća.

 

- Što se tiče privatnih preduzeća, negdje oko blizu 1,7 miliona KM za 142 uposlenika je odobreno. Konačno će 142 radnika zasluženo ostići u penziju. Što se tiče javnih preduzeća, ukupan iznos je blizu milion KM, 61 zaposlenik će nakon uplate ovih sredstava otići u penziju. U ovoj godini smo imali deset miliona sredstava za uvezivanja staža. Nažalost, sva sredstva neće biti potrošena. Pokušat ćemo do kraja godine još jedan oglas objaviti - rekao je Džindić.

 

Ovom prilikom osvrnuo se na Informaciju o stanju u rudnicima, koju je na današnjoj sjednici razmatrala Vlada Federacije BiH.

 

- Informaciju je uradilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije a sastoji se iz cjelokupnog presjeka stanja u rudarskom sektoru sa ukupnim dugovanjima i problemima, koji nažalost prate ovaj sektor. U informaciju smo uključili i posljednji zahtjev od strane Sindikata rudara vezano za ispunjenje 13 tačaka. Od 13 tačaka sedam tačaka je potpuno prihvatljivo. Imamo dvije tačke gdje treba izvršiti usklađivanje tačaka tehnički sa zakonskim nekim rješenjima da ne bi ušli u dodatni problem. Ostale su tačke o kojima treba raspravljati na sastanku koji smo dogovorili sa sindikatom večeras u sedam sati u zgradi Vlade FBiH - kazao je Džindić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!