Hoće li nastaviti da 'pjeva'

Od Darka Eleza se očekuje da oda Dijanu Hrkalović i riješi devet likvidacija u BiH?

Hronika29.11.21, 13:33h

Od Darka Eleza se očekuje da oda Dijanu Hrkalović i riješi devet likvidacija u BiH?
Elez je 3. marta ove godine iz Srbije izručen BiH radi vršenja istrage da je bio na čelu kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvima Siniše Miličevića Tigra, Miloša Ostojića, ali i planiranja likvidacije Zlatana Đuka i Miloša Božovića, kao i tri iznude

 

 

Slučajevi Leutar, Delalić, Vukelić, Jugović – samo su neka od mnogobrojnih neriješenih ubistava u BiH, za koja se vjeruje da bi kriminalac Darko Elez (41) mogao da progovori, nakon što je sklopio “dil” sa tužilaštvima BiH i Srbije za manju kaznu zatvora.

 

Osuđen je na 15 godina zatvora zbog priznanja da je jedan od organizatora kriminalne grupe je izvršila najmanje četiri ubistva, ali i mnogobrojna razbojništva i pranja novca.

 

Elez je 3. marta ove godine iz Srbije izručen BiH radi vršenja istrage da je bio na čelu kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvima Siniše Miličevića Tigra, Miloša Ostojića, ali i planiranja likvidacije Zlatana Đuka i Miloša Božovića, kao i tri iznude, piše beogradski Blic.

 

On je tada negirao umiješanost u ova ubistva, čak je i tada pred Sudom BiH rekao da je saglasan sa time da mu se odredi pritvor kako bi se istraga što prije okončala.

 

Kako su pisali mediji, očekuje se da Elez direktno poveže Dijanu Hrkalović s likvidacijom čuvenog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, advokata Luke Bojovića, Filipa Koraća, ali i mnogih drugih. Do sada je otkrio gdje se nalazi zakopano tijelo plaćenog ubice Slaviše Bilinca Bilija, koji je osumnjičen za ubistvo 2006. godine predsjednika Fudbalskog kluba Bežanija Gorana Mijatovića Mite.

 

Inače, u predmetu “Lutka” 15 osoba je osuđeno na 118 godina zatvora, a najveću kaznu dobio je Bojan Cvijan, nekadašnji šef Odsjeka za droge SIPA.

 

Elez je označen kao organizator te kriminalne grupe, koja je prema dosadašnjim presudama, odgovorna za ubistvo Borisa Govedarice i Zorana Goluba Čarame koji su izrešetani automatskim puškama, Vladimira Vlatka Mačara koji je raznesen u ekploziji MPUD-a, a u kojoj su koletarerne štete bili Rade Magazin i Milan Vlaškić. Ova grupa je takođe odgovorna i za pokušaj ubistva Đorđa Ždrale.

 

Pljačke od po nekoliko miliona

 

Kriminalnoj bandi su na teret stavljene i spektakularne pljačke u iznosu od 2,2 miliona eura iz kombija Privredne banke Sarajevo u junu 2006. godine, 670.000KM iz “Pošte 2” u Sarajevu 2008. godine.

 

Iz kombija “Pavlović International” banke u avgustu 2005. godine, ova kriminalna grupa uzela je 1.8 miliona KM, a izvršili su i pokušaj pljačke iz poslovice Nove banke u Istočnom Sarajevu u iznosu od 2,2 miliona KM u novembru 2005. godine. Ovoj kriminalnoj grupi se na teret stavlja i pranje novca

 

Prema optužnici, Darko Elez je bio direktni izvšilac nekoliko likvidacija i pljački.

 

Na Palama u eksploziji, 30. januara 2008. godine ubijen je Vladimir Vlatko Mačar. On je u nekoliko navrata bio hapšen pod sumnjom za umešanosti u ubistva na području Istočnog Sarajeva. U sklopu istrage protiv Zijada Turkovića kojem se na Sudu Bosne i Hercegovine sudi za teška krivična djela, istražni tim Tužilaštva BiH došao je do dokaza da je Turković naručio ubistvo Mačara. U ovom slučaju, koletararne štete bili su Rade Magazin i Milan Vlaškić.

 

U Banjoj Luci, 22. novembra 1999. godine izvršen je atentat na vlasnika i glavnog i odgovornog urednika banjalučkih “Nezavisnih novina”, Željka Kopanju. Ispod njegovog automobila bila je postavljena eksplozivna naprava od koje je on nastradao. On je tada uspio da preživi, ali je izgubio obje noge. U istragu je bio uključen i Scotland Yard, te je na osnovu tragova zaključeno da je atentat počinjen minom većeg kalibra koja je aktivirana na daljinski upravljač.

 

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!