Nakon kritike Edina Zubčevića, objasnili o čemu je riječ

Iz ANUBiH za DEPO Portal: Odlaganje komemoracije akademiku Šarčeviću nije zlonamjerno niti je skandalozno

Hronika29.11.21, 13:22h

Iz ANUBiH za DEPO Portal: Odlaganje komemoracije akademiku Šarčeviću nije zlonamjerno niti je skandalozno
Prije Abdulaha Šarčevića, iz sastava Odjeljenja humanističkih nauka preminuli su – također u vrijeme pandemije – akademici Juraj Martinović i Serafin Hrkać. Akademik Maritnović je bio i javna ličnost – bio je gradonačelnik Grada Sarajeva

 

 

Akademik Abdulah Šarčević preminuo je u Sarajevu 15. novembra u '92. godini života. Obzirom da je izostala komemoracija uglednom akademiku, svoju kritiku u tekstu "Smrt Filozofa" uputio je direktor Jazz Festa Edin Zubčević zbog, po njegovom mišljenju, izostale adekvatne reakcije na ovaj veliki gubitak za akademsku zajednicu. 


Tim povodom DEPO Portal obratio se Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te zatražio objašnjenje za izostanak komemoracije.
 

- Akademik Abdulah Šarčević je bio istaknuti intelektualac, veliki filozof, cijenjen član ANUBiH i bio je izvanredan čovjek. O tome je na njegovoj dženazi u haremu Begove džamije govorio prof. dr. Hilmo Neimarlija, s mnogo topline i sa izuzetnim pijetetom. Na sličan način, na dženazi na groblju Bare (u prisustvu velikog broja akademika), govorio je, ispred ANUBiH, prof. dr. Mile Babić koji je bio učenik i poštovalac akademika Abdulaha Šarčevića - odgovoreno je za DEPO Portal iz ANUBiH.


Dodaje se da komemoracija u ANUBiH nije održana zbog pandemije. 


- Odjeljenje humanističkih nauka, čiji član je bio akademik Šarčević, odlučilo je da akademiku Šarčeviću održi komemoraciju, odnosno homage, pa i naučni skup o njegovom djelu, u vrijeme kada to bude dopuštala epidemiološka situacija. Nismo smjeli u postojećim uslovima rizikovati okupljanje članova ANUBiH u zatvorenom prostoru budući da su, zbog životne dobi, akademici posebno ranjiva populacija.


Prije Abdulaha Šarčevića, iz sastava Odjeljenja humanističkih nauka preminuli su – također u vrijeme pandemije – akademici Juraj Martinović i Serafin Hrkać. Akademik Maritnović je bio i javna ličnost – bio je gradonačelnik Grada Sarajeva. Ni njima nije održana komemoracija zbog pandemije, uz naznaku da će se njihova smrt obilježiti u ANUBiH u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji. Odjeljenje u tom pogledu nije moglo praviti razliku među preminulim akademicima, jer bi tek to omogućilo krive interpretacije. Odlaganje komemoracije/homage akademiku Abdulahu Šarčeviću, dakle, nije zlonamjerno niti je skandalozno - zaključuje se u odgovoru koji potpisuje akademik Esad Duraković, sekretar Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook