Spor se nastavlja

Centralna banka: Načelnika Mandića čekamo do 19. decembra da se dogovorimo o izgradnji zgrade

Hronika29.11.21, 08:19h

Centralna banka: Načelnika Mandića čekamo do 19. decembra da se dogovorimo o izgradnji zgrade
CBBiH je spremna da razmotri samo one ponude koje se ne temelje na hipotetičkim rješenjima nego na pravno utemeljenim odlukama donesenim od nadležnih institucija i tijela, prvenstveno Općinskog vijeća

 

Posljednji pregovori oko gradnje poslovne zgrade Centralne banke BiH (CBBiH) i sarajevske Općine Centar bili su 19. oktobra 2021. godine i od tada se ne oglašava ni jedna strana u rješavanju ovog spora.

 

Na pitanje Faktora jesu li nastavljeni pregovori sa Općinom Centar o izgradnji zgrade Centralne banke BiH na Hastahani ili dodjeljivanjem zamjenske lokacije iz Centralne banke su odgovorili:

 

- Na održanom sastanku, 19. oktobra CBBiH je dogovorila s Općinom Centar da u što skorijem roku, ne dužem od 60 dana, osigura potrebnu dokumentaciju kojom će pružiti sigurno uvjeravanje, da se usljed potencijalne zamjene lokacija, neće suočiti s novim problemima, zahtjevima drugih interesnih skupina, negativnim mišljenjima stručne javnosti i dugim rokovima potrebnim za realizaciju posla. Rok od 60 dana nije istekao, a CBBiH još nije dobila povratnu informaciju od Općine Centar. CBBiH nije odustala od parcele u svom vlasništvu na lokaciji u ulici Kranjčevićeva, koja se naslanja na park Hastahana. U međuvremenu, CBBiH je uložila žalbu na Rješenje Općine Centar o odbijanju zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju poslovnog objekta u ulici Kranjčevićeva u Sarajevu.

 

Prethodno je Općina Centar na zahtjev CBBiH, svojim dopisom od 15.10.2021. godine, dostavila informaciju o potencijalnim lokacijama (građevinskim parcelama) koje planira ponuditi CBBiH, a to su:

 

- Lokacija u neposrednoj blizini šoping centra SCC,

- Lokacija neposredno uz Unitic nebodere (parking prostor),

- Lokacija u naselju Ciglane – Merhemića trg (parking prostor),

- Ranije ponuđena lokacija u Velešićima.

 

Na održanom sastanku u oktobru, CBBiH je zahtijevala od Općine Centar da u što skorijem roku, ne dužem od 60 dana, koji ističe 19. decembra, osigura sljedeće:

 

- Pisana saglasnost svih nadležnih institucija, potencijalnih interesnih skupina i stručne javnosti, da je potencijalna parcela prihvatljiva za izgradnju poslovnog objekta CBBiH (asocijacija arhitekata, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, lokalna zajednica, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Općinsko vijeće Općine Centar, eventualno Grad Sarajevo i ostali subjekti). Garancija Općinske administracije i Općine Centar da svu prostorno plansku dokumentaciju, mogu prilagoditi i osigurati u roku od 60 dana, s obzirom na štetu zbog gubitka vremena koju CBBiH već trpi.

 

CBBiH je spremna da razmotri samo one ponude koje se ne temelje na hipotetičkim rješenjima nego na pravno utemeljenim odlukama donesenim od nadležnih institucija i tijela, prvenstveno Općinskog vijeća.

 

- U međuvremenu, CBBiH će i dalje koristiti sve raspoložive pravne mehanizme za zaštitu svojih interesa i zakonito stečenog prava vlasništva nad parcelom koja je kupljena u isključivu svrhu izgradnje poslovnog objekta, što je i ugovorom jasno definisano – kažu u Centralnoj banci BiH.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još