Hoće li se konačno riješiti misterija?

I Antikoruptivni ured KS provjeravat će diplomu Sebije Izetbegović: Moćni američki algoritam ‘skenirat’ će sve dokumente

Hronika28.11.21, 18:47h

I Antikoruptivni ured KS provjeravat će diplomu Sebije Izetbegović: Moćni američki algoritam ‘skenirat’ će sve dokumente
Kroz provjere je pronađeno stotine lažnih, falsificiranih pa i diploma neutvrđenog porijekla, a sad su na red došle medicinske ustanove u čijem osnivanju je učestovao Kanton Sarajevo. U to spada i KCUS kojim rukovodi supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića

 

Paralelno sa istragom Tužilaštva Kantona Sarajevo, diplome direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović provjeravat će i Ured za borbu protiv korupcije KS.

 

Naime, Ured na čelu sa Erduanom Kafedžićem, mjesecima je već u akciji provjere diploma u javnim ustanovama i preduzećima u Kantonu Sarajevo.

 

Kroz provjere je pronađeno stotine lažnih, falsificiranih pa i diploma neutvrđenog porijekla, a sad su na red došle medicinske ustanove u čijem osnivanju je učestovao Kanton Sarajevo. U to spada i KCUS kojim rukovodi supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

 

Kako smo već pisali, Tužilaštvo Kantona Sarajevo prije nekoliko dana krenulo je sa saslušavanjem svjedoka u ovom predmetu. Podsjetimo, sumnjiv je način na koji je Izetbegović dobila zvanje asistenta, na osnovu kojeg je kasnije napredovala u akademskoj karijeri, a posebno je sumnjiv i misteriozan njen navodni studij u Zagrebu.

 

No, ko i kako diplome provjerava u Uredu za borbu protiv korupcije?

 

Kako je Raportu rečeno, cijelu provjeru u suštini radi informacioni, analitički sistem. Radi se o visoko sofisticiranom informatičkom algoritmu i sistemu koji je Uredu doniran od strane Ambasade SAD u BiH, dolaskom Erica Larsona za savjetnika u Ured.

 

Sistem traži unos precizno određenih podataka, skeniranje određenih stranica i algoritam radi svoje. Provjerava se da li je diploma falsifikat, ima li plagiranog sadržaja (ukradenog sadržaja unutar diplomskih, magistarskih, doktorskih disertacija).


 
Navodno je sistem nemoguće izigrati, iako ga nadgleda fizička osoba, koja je slaba karika svakog sistema. No, zato sistem memoriše svaki unos osobe koja radi na sistemu, odnosno prati svako logiranje.

 

Gdje može nastati problem?

 

Ono što je specifično za cijeli slučaj diplome Sebije Izetbegović jeste to da se ne sumnja da je ona falsificirala diplome, odnosno da ima lažne akademske isprave. Sumnja se naime, da ih je na kriminalan način stekla. Odnosno da je legalne papire dobila na nelegalan način.

 

Jedini dio koji je sumnjiv jeste zagrebački index, čiju vjerodostojnost nije mogao potvrditi ni Medicinski fakultet u Zagrebu, a s obzirom da se radi o drugoj državi, vjerovatno neće moći ni Ured.
 
Ured bi tako mogao utvrditi samo da li je diploma falsifikat, ali ne i to da li je na kriminalan način stečena.

 

Osim u jednom slučaju.

 

Naime, već je poznato da je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj od Medicinskog fakulteta u Sarajevu tražio dokumentaciju o studiju Sebije Izetbegović, ali nikad nije dobio kompletnu i to iz nepoznatih razloga.

 

Ured bi svojim autoritetom mogao istjerati tu misteriju na čistac, pa da konačno postane jasno da li se dokumentacija ne želi dati rektoru koji je u sukobu sa Izetbegović, ili je jednostavno nema.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 141

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još