Napeto na granici Bjelorusije i Poljske

Lukašenko poručio migrantima da ih neće tjerati: 'Ako želite ići na zapad, nećemo vas zadržavati, gušiti, tući....'

Front26.11.21, 14:05h

Lukašenko poručio migrantima da ih neće tjerati: 'Ako želite ići na zapad, nećemo vas zadržavati, gušiti, tući....'
Ako želite ići na zapad, nećemo vas zadržavati, gušiti, tući, rekao je Lukašenko

 

 

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko rekao je danas migrantima koji se nalaze na granici s Poljskom da će im njegova zemlja pomoći da se vrate kući ako žele, ali ih neće prisiljavati.

 

- Za one koji žele ići kući, mi ćemo vam pomoći u tome. Ali nećemo vas prisiljavati. Ovo je vaše pravo - rekao je Lukašenko prilikom posjete improviziranom kampu za migrante.

 

Lukašenko, kojeg Evropska unija optužuje da je namjerno izazvao humanitarnu krizu na istočnoj granici, poručio je migrantima da se neće igrati politike s njihovom sudbinom.

 

- Ako želite ići na zapad, nećemo vas zadržavati, gušiti, tući - rekao je.

 

U svom prvom javnom nastupu na granici od početka krize, Lukašenko je posjetio ustanovu za hranu za migrante i razgovarao s radnicima Crvenog krsta u kampu, izvijestila je državna novinska agencija Belta, prenosi Reuters.

 

Lukašenko je kritikovao bjeloruske susjede u EU, rekavši okupljenima da će učiniti sve što žele, čak i ako je to loše za Poljake i Latvijce.

 

Bjelorusija je počela slati neke migrante kući, ali je rekla da čeka odgovor EUa hoće li blok prihvatiti 2.000 ljudi koji se nalaze na granici.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!