Apel udruženja

Pismo UN-u, NATO-u i EU: Zaustavite ratnohuškačku politiku Milorada Dodika!

Front26.11.21, 10:44h

Pismo UN-u, NATO-u i EU: Zaustavite ratnohuškačku politiku Milorada Dodika!
U prilogu su ova udruženja poslala i dijelove presuda ICTY/MICT koje jasno govore kako su Radovan Karadžić, vođa bosanskih Srba i Momčilo Krajišnik, predsjednik skupštine, presuđeni ratni zločinci, iskoristili skupštinu da pokrenu UZP (udruženi zločinački poduhvat) zbog čega su i presuđeni pred ICTY/MICT, o čemu smo obavijestili i Milorada Dodika, Nedeljka Čubrilovića i njihove sljedbenike

 

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe, uputili su pismo šefovima država članica Vijeća sigurnosti UN-a, generalnom sekretaru UN, generalnom sekretaru NATO-a i najvišim organima i pojedincima EU kojim traže da se zaustavi ratnohuškačka politika Milorada Dodika.

 

"Do sada smo dva puta apelirali i pozivali Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNDS-a i Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS da se zaustave u stvaranju uslova za izazivanja konflikta u BiH. Milorad Dodik ne samo da se nije zaustavio, nego je trenutno odluku za izazivanje konflikta prebacio na Narodnu skupštinu Republike Srpske. Iako smo u augustu i oktobru 2021. godine u saradnji sa UN-om uputili dva Izvještaja specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, Alice Nderitu, kao i Karimu Khanu, tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) zbog ugrožavanja mira u BiH i regionu i kršenja UN Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, smatramo da se Milorad Dodik neće zaustaviti, te stoga upućujemo ovo pismo šefovima država članica VS UN-a, generalnom sekretaru UN, generalnom sekretaru NATO i najvišim organima i pojedincima EU.

 

Tražimo od Vas da ispoštujete UN i  međunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama, presude dva UN suda - ICJ i ICTY/MICT za čije osnivanje su glasale sve članice VS UN, a posebno razloge i ciljeve  navedenih sudova, zbog kojih ste jednoglasno odlučili i da se formira ICTY - Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju. Zadatak suda je između ostalog bio i ostao prevencija i uspostavljanje mira u bivšoj Jugoslaviji. Naslijeđe i presude navedenih sudova nas sve obavezuju. Mi žrtve genocida nikada nismo posezali za osvetom i revanšizmom, pružali smo i pružamo podršku ICTY/MICT našim svjedočenjem i saradnjom, ali poštivanjem naslijeđa ovih sudova ispunjavamo vaše zacrtane ciljeve. Zbog toga od i vas tražimo da i vi ispoštujete vaše odluke i  naslijeđa dva UN suda i zaustavite Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića. Iskustvo rata i zločina je zapisano u međunarodnim presudama i sve nas obavezuje, kao što obavezuje i Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića koji su pred Narodnu skupštinu RS postavili izazov ili rat ili ništa.

 

U prilogu su ova udruženja poslala i dijelove presuda ICTY/MICT koje jasno govore kako su Radovan Karadžić, vođa bosanskih Srba i Momčilo Krajišnik, predsjednik skupštine, presuđeni ratni zločinci, iskoristili skupštinu da pokrenu UZP (udruženi zločinački poduhvat) zbog čega su i presuđeni pred ICTY/MICT, o čemu smo obavijestili i Milorada Dodika, Nedeljka Čubrilovića i njihove sljedbenike.

 

Uloga Slobodana Miloševića, predsjednika Srbije, krajem devedesetih je bila ključna, a ključna je uloga i sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Tražimo da spriječite konflikt i mogući zločin, jer upravo presude i vaša aktivnost devedestih godina prošlog vijeka da uspostavite ICTY i podržite njegov rad skoro 30 godina, je dokaz da je pravda spora i dostižna i nada da se rat i zločin više nikada ne ponovi. Zar ćete dozvoliti da se ponovo desi konflikt i zločin i da opet međunarodni sudovi rade sljedećih 30 godina. To nije interes nikoga, osim onih koji su sljedbenici ratnih zločinaca i politika koje su presuđeni pred dva suda ICJ i ICTY. Posebno očekujemo podršku predsjednika Ruske Federacije, države koja je od početka podržala osnivanje ICTY/MICT  i njegov rad, posebno što se Milorad Dodik poziva na podršku predsjednika Ruske Fedreacije u izazivanju konflikta i prijeti s ruskom podrškom. Još uvijek nećemo i ne želimo da vjerujemo da bi predsjednik Ruske Federacije podržao bilo kakav zločin, posebno onih koji slijede politike presuđenih ratnih zločinaca", navodi se u pismu. 


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još