Potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice

Schmidt: Dodik nema podršku za formiranje Vojske RS, a ne može ni nazad da ne izgubi obraz

Front25.11.21, 11:06h

Schmidt: Dodik nema podršku za formiranje Vojske RS, a ne može ni nazad da ne izgubi obraz
Njemački diplomata to je kazao za ugledni britanski Guardian i naglasio kako su regionalni čelnici uvjerili člana Predsjedništva BiH i čelnika SNSD-a Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje srpskih snaga iz Oružanih snaga i ponovno uspostavljanje Vojske RS

 

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, smatra da nema značajnog diplomatskog angažmana SAD-a i Evropske unije kako bi se okončala kriza izazvana blokadom rada državnih institucija u režiji stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska.

 

Njemački diplomata to je kazao za ugledni britanski Guardian i naglasio kako su regionalni čelnici uvjerili člana Predsjedništva BiH i čelnika SNSD-a Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje srpskih snaga iz Oružanih snaga i ponovno uspostavljanje Vojske RS, prenosi Patria

 

- Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti put koji vodi povećanom potencijalu političkog i - nadamo se da ne - vojnog sukoba. Ja zapravo ne vidim opasnost od rata - dodao je Schmidt, rekavši da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. godinu, kada je izbio rat u BiH.

 

Schmidt je utvrdio da Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja o prijenosu nadležnosti sa državnog na entitetski nivo vode zemlju prema teškoj krizi.

 

- Ova taktika došla je do tačke u kojoj Dodik sada ne može nazad, a da ne izgubi obraz. Imam utisak da smo vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice. Rekao bih da bi izazov takvog raspada Bosne i Hercegovine bio taj što se to ne bi moglo ograničiti samo na BiH - rekao je Schmidt.


(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još