Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH

'Zaliha uglja ima samo za deset dana, sutra se gase dva bloka u TE Tuzla. Nadam se da neće biti redukcija struje'

Front24.11.21, 17:19h

'Zaliha uglja ima samo za deset dana, sutra se gase dva bloka u TE Tuzla. Nadam se da neće biti redukcija struje'
Čestitao je rudarima na odluci da prekinu proteste u Sarajevu i nastave u rudnicima

 

 

Zbog prestanka proizvodnje uglja u rudnicima koji se nalaze u koncernu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine od sutra se gase dva bloka u Termoelektrani Tuzla. Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine kazao je kako će raditi samo jedan kotao Bloka 3 TE Tuzla kako bi se osigurala toplotna energija za Tuzlu i Lukavac. U TE Kakanj ima zaliha uglja za samo deset dana. Nakon toga, upozorio je Andelija, isporuka električne energije bit će ugrožena.

 

Andelija je rekao kako je isporuka električne energije već mjesecima ugrožena jer je smanjena proizvodnja uglja. Ali, kazao je kako se nada da neće biti redukcija struje.

 

“Mi od jula imamo eskalaciju problema kada je u pitanju proizvodnja električne energije u TE Tuzla. Rudnik Kreka je proizveo pola tone manje uglja. To je strašan balast kada je u pitanju bilans. Pokušali smo dio osigurati kroz nabakvu od rudnika Stanari čime smo spasili sezonu grijanja. Stanje depoa u TE Tuzla je kritično. Depo mrkog uglja za Blok 6 je prazan i proizvodi ono što dođe iz RMU Banovići koji nije u štrajku. To se ne može više tako ni tehnički ni sigurnosno voditi. Tako da je odluka da se Blok 6 stavlja van proizvodnje. Zbog stanja lignita, Blok 4 ide van snage. Aktivira se samo jedan kotao Bloka 3 da se osigura grijanje Tuzli i Lukavcu. Tako će biti dok se ne osigraju potrebne količine uglja”, rekao je Andelija.

 

Naveo je kako je u TE Kakanj bolja situacija jer rade tri bloka za proizvodnju struje, ali da to zahtjeva veću potrošnju uglja. Zaliha im samo za deset dana.

 

“To je razlog zbog kojeg rudnici trebaju što prije početi s proizvodnjom uglja. Dobio sam informaciju da će sindikati pristati na nastavak razgovora. Očekujem da će proizaći nastavak proizvodnje. Nikome ne odgovara takvo stanje”, rekao je Andelija.

 

Čestitao je rudarima na odluci da prekinu proteste u Sarajevu i nastave u rudnicima.

 

“Probleme trebamo rješavati u našim kućama i mislim da ćemo ih uspjeti riješiti”, kazao je.

 

Upozorio je da Elektroprivreda BiH ne može sama nositi teret reorganizacije i rada rudnika, kao što je to do sada bilo te da neće dozvoliti da EPBiH bude jedina koja ispašta. Kazao je i to da će ako budu primorani da sami snose troškove, tražiti korekciju cijene električne energije.

 

Dugovi se gomilaju, a odgovornost za to, rekao je, snose svi – i EP i rudnici.

 

“Odlučni smo da to tako više ne može. Rudnici moraju plaćati poreze i doprinose”, rekao je Andelija.

 

Dodao je kako su stanovišta da se plata isplaćuje onako i onoliko koliko se zaradi. Istakao je kako imaju problem s proizvodnim radnicima jer ih je manjak. Dosta ih je otišlo van BiH. Kazao je kako ovim radnicima neće biti smanjena niti jednu marku. S druge strane, administrativni radnici ne žele da se, kako kaže, pomaknu s mjesta i planiraju ostati tu dok rudnici ne propadnu.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još