Ulaz slobodan

'Most generacija': Višesatni program u BKC-u u povodu Dana državnosti BiH

Kultura24.11.21, 16:35h

'Most generacija': Višesatni program u BKC-u u povodu Dana državnosti BiH
Muzičko-scenski program trajat će od 18.00 do 22.00 sata, a nastupit će brojni izvođači

 

 

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak, 25. novembra, na velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo bit će održan svečani program pod nazivom „Most generacija“, u organizaciji ove javne ustanove i pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo.

 

Muzičko-scenski program trajat će od 18.00 do 22.00 sata, a nastupit će brojni izvođači.

 

Manifestaciju će otvoriti hor, orkestar i profesori muzičke škole „Mimika Music School“, izvođenjem pjesme „Zemljo moja“, nakon čega će nastupiti kulturno-umjetnička društva iz Kantona Sarajevo, a publika će moći uživati u folklornim igrama, te tradicionalnoj horskoj i instrumentalnoj muzici s područja cijele BiH – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

U drugom dijelu programa bit će održan koncert pod nazivom „Songs of Liberation“. Bit će izvedene pjesme posvećene ideji slobode i ravnopravnosti nastale diljem svijeta. U ovome dijelu programa nastupit će Marija Šestić (vokal), uz pratnju vrhunskih muzičara: Dino Šukalo (akustične i električne gitare, elektronika, vokal), Adis Sirbubalo (klavijature, elektronika, harmonika), Amar Češljar (bubnjevi, elektronika, vokal), Edvin Hadžić (bas gitara, gitara, vokal) i Narcis Zečić (vokal, flauta). Autor aranžmana je Dino Šukalo, a na repertoaru će, između ostalih, biti i kompozicije svjetski poznatih izvođača kao što su David Bowie, Bob Marley, Leonard Cohen, itd.

 

U trećem dijelu programa nastupit će grupa Anchy & The Moondogs sa gostima (Davor Sučić - Sejo Sekson, Mustafa Čizmić, Renata Kurtalić i drugi). Bit će izveden repertoar antifašističkih kompozicija iz Drugog svjetskog rata, ali i patriotskih pjesama koje su nastale u periodu devedesetih godina, tokom agresije, kada je Bosna i Hercegovina bila ponovo suočena sa fašizmom, čiji je cilj bio uništenje naše lijepe zemlje.

 

Program se završava nastupom benda „Velahavle“, koji će ovom prilikom publici predstaviti i pjesme sa novog albuma.

 

Za ovaj program, na sceni BKC-a postavljena je posebna „antifašistička“ scenografija koju je izradila dizajnerka Sanja Kulenović, a publiku očekuje i niz drugih iznenađenja.

 

Ulaz je slobodan, ali u skladu s važećim epidemiološkim mjerama za prisustvo programima u BKC-u bit će potrebno priložiti potvrdu o završenoj vakcinaciji, potvrdu o preležanom Covid-u, PCR ili Antigen test (ne stariji od 48h).

 

Svečani program publika će moći pratiti i putem nekoliko video ekrana (video zidova) koji će biti postavljeni u ulaznom atriju ove kulturne ustanove, ali i na trgu Susan Sontag, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

Na ovim ekranima će biti od 17.00 sati emitovan direktan prenos Svečane akademije iz Vijećnice.

 

Kompletan program su inicirali i finansirali Vlada Kantona Sarajevo i Gradska uprava Grada Sarajeva, uz podršku SABNOR-a, a svi navedeni programi će se moći pratiti putem Televizije Sarajevo - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!