tužan slučaj kevina stricklanda

Šta je na slobodi poželio čovjek koji je nevin u zatvoru proveo 43 godine: 'Ako na putu prvo ne stanemo na groblju moje majke...'

Hronika24.11.21, 10:35h

Šta je na slobodi poželio čovjek koji je nevin u zatvoru proveo 43 godine: 'Ako na putu prvo ne stanemo na groblju moje majke...'
Strickland je tako postao osoba koja je u američkoj saveznoj državi Missouri odslužila najdužu kaznu zatvora za zločine koji nije počinila

 

 

 

Kaznu doživotnog zatvora s mogućnosti pomilovanja tek nakon odsluženih 50 godina koju je crncu Kevinu Stricklandu (62) nakon osuđujuće presude za trostruko ubojstvo 1979. godine izrekla porota sačinjena isključivo od bijelaca sudac James Welsh u utorak je poništio nakon što je Strickland odslužio 43 godine, piše The Washington Post - piše Jutarnji.hr

 

Strickland je tako postao osoba koja je u američkoj saveznoj državi Missouri odslužila najdužu kaznu zatvora za zločine koji nije počinila, a njegov je slučaj jedan od najgorih slučajeva nepravednog zatvaranja u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

 

Strickland je osuđen za trostruko ubojstvo Sherrie Black (22), Larryja Ingrama (21) i Johna Walkera (20) unatoč tome što nisu pronađeni dokazi koji bi ga povezali sa zločinima, unatoč tome što je imao alibi i unatoč tome što su osobe koje su priznale krivnju za ubojstva rekle da nije bio prisutan kada su ona počinjena. Cijeli je slučaj izgrađen na svjedočanstvu Cynthije Douglas, očevitkinje i jedine osobe koja je preživjela napad, a koja je više puta pokušala promijeniti svoj iskaz jer je rekla da ga je dala zahvaljujući pritiscima policije.

 

Strickland je za The Washington Post rekao da već zna što će prvo napraviti kada izađe iz zatvora. "Prvo idem posjetiti grob svoje majke, a onda idem na plažu. Ako na putu iz zatvora prvo ne stanemo na groblju, izaći ću iz auta i pokušat ću doći do njezinog groba na dlanovima i koljenima", rekao je.

 

Tricia Rojo Bushnell, Stricklandova odvjetnica i izvršna direktorica neprofitne organizacija za pružanje besplatne pravne pomoći Midwest Innocence Project (MIP), rekla je da slučaj njezinog klijenta "izvrsno pokazuje da je sustavu više stalo do konačnosti, a manje do poštenja".

 

Dok su pravni stručnjaci i izabrani predstavnici građana iz Republikanske i Demokratske stranke podržavali Stricklandovu pravnu borbu, najviše pozicionirani Republikanci u Missouriju pružali su otpor. Državni odvjetnik i Republikanac Eric Schmitt rekao je da vjeruje da je Strickland kriv, a jedan od pomoćnika državnog odvjetnika Andrew Clarke rekao je da je Strickland dobio pošteno suđenje te da desetljećima nije htio preuzeti odgovornost za svoja djela. Guverner Missourija Mike Parson, također Republikanac, rekao je prije nego što je Stricklandu ukinuta kazna da mu pomilovanje istog "neće biti prioritet". Parson je ubrzo nakon toga pomilovao Marka i Patriciju McCloskey, bjelački par koji je prošle godine tijekom mirnih prosvjeda u St. Louisu oružjem prijetio prosvjednicima te koji je kasnije priznao krivnju za kaznena dijela povezana s oružjem.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još