U saradnji sa Franjevačkim muzejom i galerijom Široki Brijeg

Izložba 'Vuk i čopor' Vilima Parića u Umjetničkoj galeriji BiH

Kultura22.11.21, 12:35h

Izložba 'Vuk i čopor' Vilima Parića u Umjetničkoj galeriji BiH
Izložbu će biti moguće posjetiti do 11. decembra, svakim danom (osim nedjelje), saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH

 

 

 

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u saradnji sa Franjevačkim muzejom i galerijom Široki Brijeg će u utorak, 23. novembra, upriličiti otvaranje izložbe “Vuk i čopor“ umjetnika Vilima Parića.

 

Vladimir Filipović o stvaralaštvu akademskog slikara Vilima Parića u predgovoru o izložbi je zapisao da se vuk kontinuirano pojavljuje kao motiv u Parićevim djelima, a da u ovom ciklusu dobiva na snazi i postaje glavno načelo i fokus.

 

Vuk od davnina plijeni pozornost i ulijeva poštovanje te nosi kompleksnost i snagu dualnosti. U suštini, vuk je zapravo čoporativno, ali i usamljeničko biće.... Svu kompleksnu simboliku vuka, Vilim Parić uzima i vodi nas na svoje putovanje. Putovanje na kojemu, bilo kroz usamljeničku prizmu, bilo kroz kolektivnu imaginaciju, traga za vlastitim identitetom, općom uzajamnošću, kao i svome mjestu unutar 'čopora' te vodi unutarnje borbe.

 

Parić koristi kombiniranu tehniku spreja s već pripremljenim siluetama vuka u raznim položajima te trokut, u kojega i ispred kojega postavlja scene. Iza trokuta postoji i simbolika trojice, trojice koji čine ljudsku bit. To su um, duša i fizičko tijelo osobe. Osim toga, trokut označava i cikličku prirodu ljudskoga postojanja: rađanje, život i smrt, ali i moralnost te zaštitu. Konačno, sugerira stabilnost, ukotvljenost, čvrstu točku za nemirni duh, zapisao je Filipović.

 

Vilim Parić rođen je 10. 5. 1987. u Travniku. Magistrirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, u klasi profesora Ante Kajinića. Trenutno pohađa doktorski studij "Ars sacra“ na akademiji u Širokom Brijegu. Do sada je imao trinaest samostalnih izložbi te je izlagao na pedesetak skupnih.

 

Član je ULUBIH-a, DHLU-a u FBiH. Sudionik je brojnih likovnih kolonija i simpozija. Autor je likovnih rješenja za devet poštanskih marki HP Mostar te dobitnik stručne nagrade za slikarstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, 2010. godine. Dobitnik je, također, prve nagrade na natječajnoj izložbi "Različitost i uključenost“, u organizaciji širokobriješkog Franjevačkog muzeja i galerije, 2020. godine.

 

Izložbu će biti moguće posjetiti do 11. decembra, svakim danom (osim nedjelje), saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!