Ovo je bilo dovoljno da tužilaštvo prekine predistražni postupak

Detalji iskaza advokata i bliskog saradnika SNS-a zbog kojeg je pao slučaj Lečić-Štajnfeld

Hronika22.11.21, 10:20h

Detalji iskaza advokata i bliskog saradnika SNS-a zbog kojeg je pao slučaj Lečić-Štajnfeld
Aleksić, kom se Danijela Štajnfeld obratila za pravnu pomoć, ispričao je nadležnima sve detalje povjerljivog razgovora s mladom glumicom, napominjući da ima sumnju da je Danijela dobila veću količinu novca da optuži Branislava Lečića za silovanje

 

 

Iskaz Nemanje Aleksića, advokata iz Novog Sada i bliskog saradnika Srpske napredne stranke, imalo je ključnu ulogu u zaustavanju predistražnog postupka protiv Branislava Lečića, kog je koleginica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje. Novosadski advokat je istražnim organima, kao i Branislavu Lečiću, do detalja je prenio sve što mu je Danijela u povjerenju ispričala. Da je apsurdna njegova tvrdnja kako u ovom slučaju nije prekršio advokatsku tajnu, pokazuje i iskaz koji je dao policiji, a u kom istovremeno tvrdi da nikada nije upoznao mladu glumicu, ali i da ju je savjetovao “na prijateljskoj bazi”.

 

Iskaz advokata Nemanje Aleksića bio je dovoljan povod da tužilaštvo prekine predistražni postupak. Njegova izjava u značajnoj mjeri uticala je na tu odluku, rečeno je Nova.rs iz pravosuđa, dok je iz okruženja glumice poručeno da je riječ o „gruboj diskreditaciji i lažima“ koje je izrekao čovjek kog je Danijela razmatrala kao potencijalnog pravnog zastupnika.

 

Danijela Štajnfeld u martu ove godine podnijela je krivičnu prijavu protiv glumca Branislava Lečića, kog je optužila da ju je tokom 2012. godine silovao, u vrijeme kada su zajedno radili na jednoj predstavi. Potom je i glumica Merima Isaković izjavila ju je prije 43 godine, u vrijeme dok su bili kolege na Fakultetu dramskih umetnosti, Lečić seksualno uznemiravao. Lečić je više puta demantovao optužbe, a tužilaštvo je u julu 2021. godine donijelo odluku da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo koje se preduzima po službenoj dužnosti.

 

Tužilaštvo je, kako je tada saopštilo, obavilo razgovor sa Danijelom Štajnfeld i Branislavom Lečićem, pribavilo kopije dokumentarnog filma ‘Zacijeli me’, autorke Danijele Štajnfeld, CD na kome se nalazi originalni glas osobe iz pomenutog filma, medicinsku dokumentacija o liječenju Danijele Štajnfeld, a takođe su i obavili razgovor sa brojnim licima koja bi eventualno mogla imati posredna saznanja o spornom događaju.

 

Nekoliko mjeseci kasnije, Nova.rs saznaje da je jedna od osoba koja je obavila razgovor sa tužilaštvom i advokat Nemanja Aleksić iz Novog Sada, nakon čijeg saslušanja je uslijedila odluka tužilaštva da ne pokreće istragu.

 

Aleksić, kom se Danijela Štajnfeld obratila za pravnu pomoć, ispričao je nadležnima sve detalje povjerljivog razgovora s mladom glumicom, napominjući da ima sumnju da je Danijela dobila veću količinu novca da optuži Branislava Lečića za silovanje.

 

On je tvrdio da je preko bivšeg funkcionera DS, Srđana Sandića, došao do kontakta Branislava Lečića kom je takođe otkrio detalje razgovora sa Danijelom i da se nakon toga samoinicijativno obratio nadležnima.

 

Aleksić je naveo da je preporuku, krajem avgusta 2020. godine, započeo razogovore sa Danijelom, koji su, kako kaže, zbirno trajali preko  pet, šest sati i da su bili neformalnog, odnosno prijateljskog karaktera.

 

“Tokom tih razgovora Danijela je tvrdila da je nad njom izvršeno silovanje od strane ‘vrlo moćnog, uticajnog i poznatog srpskog producenta’, ali mi nijednog trenutka, ni u jednom razgovoru, nije navela osobu za koju tvrdi da joj je to učinila. Sadržina tih razgovora je bila potpuno za mene, kao advokata, besmislena”, rekao je Aleksić.

 

Objašnjavajući zbog čega smatra da su razgovori sa Danijelom bili “besmisleni” njemu kao advokatu, koji pritom poriče da je u ovom slučaju prekršio advokatsku tajnu, Aleksić je rekao da je problematično bilo to što nije željela da imenuje lice koje je to učinilo, niti mjesto gdje se silovanje desilo.

 

Aleksić dalje navodi da mu je Danijela nije navela ime nijednog svjedoka koji bi mogao da potvrdi da je silovana, da je poricala da se obraćala ljekaru, te da je insistirala na se postupak protiv osobe koju tereti za silovanje sprovede bez njenog prisustva. On u svom iskazu ističe kako je objašnjavao Danijeli da to nije moguće bez njenog fizičkog prisustva.

 

Tačka razlaza između Aleksića i Štajnfeld bila je, prema njegovim riječima, odluka glumice da da intervju za televiziju N1.

 

“Ona je kasnije dala taj intervju putem video veze iz SAD i pored mog savjeta da postoje nadležni državni organi, a ne mediji, kojima bi trebalo da se obrati. Ja sam sa dotičnom prekinuo komunikaciju, kao i ona sa mnom”, navodi on.

 

Aleksić napominje da ni u jednom trenutku nije bio angažovan kao pravni zastupnik Danijele Štajnfeld, ali da su oni isključivo razgovarali o mogućnosti njegovog angažmana. On je, kako kaže, uslovio svoj angžaman time da on bude “isključivo pred nadležnim državnim organima, a ne pred medijima”.

 

“Ovo napominjem zato što me ni jednog trenutka ne veže advokatska tajna”, naveo je Aleksić, dodajući da je glumici savjete davao isključivo zbog prijateljstva sa osobom koja ju je preporučila.

 

“Pogotovo što je Danijela napomenula da istovremeno vrši konsultacije sa još nekoliko advokatskih kancelarija iz Srbije i da će odluku o angažovanju donijeti kad dođe u Srbiju”, naveo je on.

 

Nakon pomenutog intervjua, dodaje Aleksić, mediji su počeli da spekulišu ko je filmski moćnik koji je silovao Danijelu Štajnfeld i da je on tada imao posljednji razgovor sa glumicom.

 

Tokom tog razgovora, prema njegovim riječima, on je pominjao poimence filmske producente za koje su mediji spekulisali da su silovatelji, a, kako kaže, Danijela je izričito negirala da su oni izvršili to krivično djelo.

 

“Prateći medije, vidio sam da je optužila Branislava Lečića da je on izvršio krivično djelo silovanja. Prva dva, tri dana opšte medijske kampanje, nisam pridavao pretjerani značaj tome. Napominjem da do trenutka davanja iskaza nikada nisam upoznao Branislava Lečića, štaviše smatram ga svojim politički i ideolškim protivnikom. Moj lično mišljenje o njemu kao glumcu je izuzetno visoko, ali i sada gajim prema njegovom nastupu pred Predsjedništvom Srbije, najveći moralni i ljudski prezir”, naveo je on.

 

Ipak, kako kaže, bez obzira na svijet, poslije tri, četiri dana “ludačkog” medijskog progona Branislava Lečića, on se odlučio da kontaktira advokata Srđana Sandića iz Demokratske stranke, prijatelja Branislava Lečića, koji je zajedno sa njim napustio DS, tražeći od njega da mu dostavi kontakt telefon glumca.

 

“Odmah po dobijanju kontakt telefona, pozvao sam Branislava Lečića i ispričao mu do detalja sva moja saznanja koja sam gore naveo, rekavši mu da ću samoinicijativno obratiti MUP-u i Tužilaštvu i iznijeti svoja saznanja, što sada i činim. Sačekao sam da Branislav Lečić da iskaz pred nadležnim institucijama, upoznat sam sa tim da je bio podvrgnut poligrafskom ispitivanju i da je isto prošao. U trenutku davanja ovog iskaza Branislava Lečića nisam upoznao. Dajem ovaj iskaz zato što kod mene postoje osnovi sumnje da je Danijela Štajnfeld primila veću količinu novca kako bi Lečića diskreditovala”, rekao je na kraju Aleksić.

 

Danijela nije tražila novac, niti je ikad podnijela krivičnu prijavu protiv Lečića

 

Da je Aleksićeva priča problematična, ukazuju sagovornici “Nove” bliski glumici. Oni podsjećaju da glumica nikad nije podnijela krivičnu prijavu protiv Branislava Lečića i da je potpuno netačno da je pokušavala da iznudi novac od njega.

 

Iz okruženja poznate glumice rečeno je za Nov.rs i da se ona najprije obratila Aleksiću sa molbom da dobije određene pravne savjete, kao i objašnjene zbog čega je tužilaštvo počelo sa prikupljanjem dokaza, iako ona nije podnijela krivičnu prijavu.

 

“Priča o iznuđivanju novca je laž i služi da se naudi Danijeli. Danijela nijednog trenutka nije otkrivala ime Branislava Lečića u razgovoru s njim. Aleksiću se obratila kao advokatu sa molbom da je posavjetuje, ali je on, nakon što je javnost saznala za Lečića, samoinicijativno obratio nadležnima i naveo detalja razgovora koji je ona vodila sa njim kao mogućim pravnim zastupnikom. On poriče da je svojim iskazom time prekršio advokatsku tajnu, ali je činjenica da mu se Danijela nije obratila kao prijatelju ili poznaniku, već kao pravniku i advokatu. Razmatrala je da ga angažuje, ali je poslije svega jasno da nije pogriješila što to nije učinila“, naveo je izvor portala Nova.rs blizak glumici.

 

Branislav Lečić je nedavno započeo seriju gostovanja po prorežimskim medijima, tokom kojih je još jednom pokušao da optuži Štajnfeld da je izmislila priču o silovanju, uz opasku kako se to sve činilo da bi se njemu napravila „politička šteta“.

 

To je, između ostalog, bio povod da Kokan Mladenović, reditelj predstave „Šindlerov lift“ i pisac Darko Cvijetić povuku sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, imajući u vidu da je član žirija upravo Lečić. Takođe, to je uradila i rediteljka Alisa Stojanović.

 

Ogasio se Lečić

 

Branislav Lečić oglasio se u nedelju na društvenim mrežama, preteći novim tužbama svima koji prema njemu počine krivično dkelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika. Osim što je besprizorno da čovkek koji se predstavlja kao demokrata proketi sudskim progonom svima koji su izabrali da vjeruju Štajnfeld, a ne njemu, Lečić je otišao i korak dalje postavljajući odluku tužilaštva u kontekst koji njemu odgovara, a koji je daleko izvan zakonskih okvira. Jer, tužilaštvo nije utvrdilo da se silovanje nije dogodilo, (ili da Danijela laže) već da za njene optužbe nema dokaza. Za neuke demokrate – to su dvije suprotne stvari.

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još