BH. GLUMAC UPUTIO PISMO DIREKCIJI

Ermin Bravo zgrožen reakcijom festivala u Brčkom i selektora Vukadinovića: 'Primitivno, neukusno, opasno...'

Kultura21.11.21, 15:06h

Ermin Bravo zgrožen reakcijom festivala u Brčkom i selektora Vukadinovića: 'Primitivno, neukusno, opasno...'
Svesti ovu veliku temu, u ovom vremenu na 'ko je koga kad' je u najmanju ruku neukusno, neosviješteno, primitivno i opasno. Predstava 'Sedam strahova' u kojoj igram, velikim dijelom se bavi osudom zlostavljanja nad ženama i odnosom društva spram njega - ističe Bravo u svom pismu

 

 


Ne stišava se bura oko festivala 'Susreti pozorišta/kazališta Brčko BiH', tačnije oko člana žirija Branislava Lečića i poteza pojedinih učesnika, prije svega Ateljea 212, koji su zbog njega donijeli odluku da se povuku sa ovog festivala.

 


Među brojnim reakcijama, na svom Facebook profilu oglasio se i bh. glumac Ermin Bravo, koji se kao dio ansambla predstave 'Sedam strahova', koja učestvuje na festivalu u Brčkom, obratio Direkciji Susreta.


Njegovo reagiranje ponukano je tekstom objavljenim na zvaničnoj stranici festivala kao "reakcija na protest kolega iz Ateljea 212", ali i istupom selektora Srđana Vukadinovića.


Ermin Bravo tim povodom piše:


Na zvaničnoj stranici festivala 'Susreti pozorišta/kazališta Brčko BiH' objavljen je tekst pod nazivom 'Drskost i blamaža, ali na svoj račun' kao reakcija na protest kolega iz Ateljea 212 povodom javnih napada člana žirija Branislava Lečića na mladu kolegicu Danijelu Štajnfeld, a na temu seksualnog zlostavljanja za koje ga je optužila.


U dijelu teksta se kaže: "Savršeno nas se ne tiče ko je koga kad, ko je kome šta, i šta je među vama čemu šta, zainteresovani smo samo za umjetnički čin i slast doživljenog, koju bi, da niste 'prosuli pomuženo mlijeko', ponijeli kući u vrijeme i poslije ove predstave".


Prva ozbiljna inicijativa o osvještavanju razmjera i posljedica seksualnog nasilja i uznemiravanja potekla je upravo iz umjetničke zajednice. Mnoge naše hrabre kolegice su se izložile i javnim ispovijedima pokrenule ozbiljnu društvenu promjenu. Nadam se da njihov tretman u javnom prostoru neće obeshrabriti druge da svako uznemiravanje prijave.

 
U svom poslu sam često prihvatao da igram u predstavama koje se bave temom seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja, njihovim matricama i posljedicama, toksičnosti patrijarhata, zloupotrebi položaja moći koja generira zlostavljanje. Ovo su teme kojim se godinama bavim i koje su mi izuzetno značajne.


Svesti ovu veliku temu, u ovom vremenu na 'ko je koga kad' je u najmanju ruku neukusno, neosviješteno, primitivno i opasno. Predstava 'Sedam strahova' u kojoj igram, velikim dijelom se bavi osudom zlostavljanja nad ženama i odnosom društva spram njega.


Stoga istup vašeg selektora Srđana Vukadinovića u kojem omalovažava Me too pokret smatram neprihvatljivim. Sve navedeno smatram zvaničnim stavom festivala i odbijam učešće u kompeticiji i bilo kojim festivalskim aktivnostima.


Predstavu ću igrati jer vaša publika zaslužuje i treba da je vidi.


Ermin Bravo, glumac u predstavi 'Sedam strahova'

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još