'Zaprepašteni smo'

Šamar Srbiji zbog murala Ratka Mladića: Vijeće Evrope p(r)ozvalo vlast, poruka je jasna... Vučiću se neće svidjeti!

Front19.11.21, 18:53h

Šamar Srbiji zbog murala Ratka Mladića: Vijeće Evrope p(r)ozvalo vlast, poruka je jasna... Vučiću se neće svidjeti!
„Zaprepašteni smo neuspjehom vlasti – unatoč odluci komunalne policije – da uklone ovaj nelegalno postavljen mural i što je Inicijativi mladih za ljudska prava, zabranjeno održavanje demonstracija protiv ovog murala 9. studenog 2021. godine, pri čemu je MUP naveo 'sigurnosne razloge'", navodi se u priopćenju

 

 


 
Izvjestitelji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSSE) pozvali su u petak vlasti u Srbiji da uklone mural Ratka Mladića u Beogradu i poduzmu oštre mjere protiv veličanja ratnih zločinaca, priopćio je beogradski ured PSSE.


Napetosti zbog murala osuđeniku za ratne zločine Ratku Mladiću, koje u Beogradu traju već dulje od tjedan dana, dobile su ovaj tjedan novu dimenziju kad je u srijedu uz Mladićev mural tijekom noći doslikan i lik četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Dragoslava Draže Mihailovića.


Autori novog uratka službeno su nepoznati, a aktivisti za ljudska prava vjeruju da je ponovno riječ o pripadnicima ekstremističkih skupina, navijača i desničarskih organizacija, čije akcije državne institucije izbjegavaju eksplicitno osuditi i zabraniti.


Talijan Piero Fassino (socijalist) i Britanac Ian Liddell-Grainger (EC/DA), izvjestitelji PSSE-a za monitoring Srbije, pozvali su srbijanske vlasti da poduzmu "nedvosmislene mjere protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da uklone, bez odgode, mural u Beogradu koji veliča Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", prenosi Hina.


Fassino i Liddell-Grainger podsjećaju da je nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), inicijator skupa na kojem su na Dan borbe protiv fašizma kanili prebojati mural a policija je taj skup zabranila.


„Zaprepašteni smo neuspjehom vlasti – unatoč odluci komunalne policije – da uklone ovaj nelegalno postavljen mural i što je Inicijativi mladih za ljudska prava, zabranjeno održavanje demonstracija protiv ovog murala 9. studenog 2021. godine, pri čemu je MUP naveo 'sigurnosne razloge'", navodi se u priopćenju i naglašava da je "policija poslana da zaštiti mural i spriječi pristup mogućim prosvjednicima s obje strane".


Dužnosnici PSSE podsjećaju i na uhićenje dvije aktivistice koje su jajima gađale mural, te na incidente koji su uslijedili kad su "nacionalistički ekstremisti organizirali protuprosvjede".


Ti događaji, po ocjeni izvjestitelja PSSE, podsjećaju na obvezu "nedvojbene borbe protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca", dok takvi postupci "podrivaju regionalnu suradnju i ometaju proces europskih integracija kojem Srbija teži".


"Demokratsko društvo ne može nijekati ratne zločine i njegovati kulturu mržnje i nekažnjivosti. Stoga pozivamo vlasti u Srbiji da snažnim djelovanjem pokažu svoju spremnost da se odlučno bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljnjeg odgađanja obrišu murale koji veličaju ratne zločince“, ukazali su u priopćenju Fassino i Liddell-Grainger.


Parlamentarna skupština Vijeća Europe dodijelila je 2019. godine Inicijativi mladih za ljudska prava nagradu „Vaclav Havel” za ljudska prava, kao priznanje za rad na gradnji mostova između mladih ljudi na Balkanu iz različitih etničkih skupina, regija i zemalja, te na sprječavanju ponovnog izbijanja etničkih sukoba u regiji.


U središtu Beograda u petak rano poslije podne na više mjesta zalijepljene su poruke "Ratko Mladić osuđen za genocid", a u priopćenju proslijeđenom medijima neimenovana organizacija je s e-mail adrese "borbastalna" posla poruku: "Građani neće stati, spomen-mural mora pasti", uz obavijest da su "akciju proveli građani i građanke".

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!