VIDEO/ premijer fbih ponovo tvrdi

Novalić: 'Ne zavlači Vlada ruke u džepove građana... Ovaj zakon ne odgovara onima sa platom većom od 4.000 KM!'

Biznis Klub18.11.21, 20:48h

Novalić: 'Ne zavlači Vlada ruke u džepove građana... Ovaj zakon ne odgovara onima sa platom većom od 4.000 KM!'
Premijer FBiH ponovio je, između ostaloga, i da će se novim zakonom, uprkos tvrdnjama ekonomskih analitičara, stvoriti osnov za povećanje plata, ističući da ovaj zakon ne odgovara onima sa primanjima višim od 4.000 KM

 

 


Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, u večerašnjem live obraćanju na svom Facebook profilu ponovo je govorio o dva zakona koja ovih dana podižu prašinu u javnosti - Zakonu o porezu na dohodak i Zakonu o doprinosima.


Rekao je da Vlada FBiH "ne zavlači ruke u džepove građana", te na početku izlaganja naveo da želi da pojasni sporne tvrdnje koje se vežu za ove zakone. 


Još jednom je istakao kako se novim Prijedlogom zakona o porezu na dohodak neće oporezivati nasljedstvo i štednja, te kazao da bi "više volio da građani, umjesto što štede, ulažu novac i tako jačaju privredu".


- Ja bih, doduše, više volio da umjesto štednje, štediše ulažu novac i na taj način jačaju privredu i stvaraju nova radna mjesta i nove mogućnosti. Dakle, kamatne štednje mi ne oporezujemo, rekao je Novalić.


Govoreći o oporezivanju ugovora o djelu, što je također predviđeno novim zakonom, Novalić je naveo:


- To se sada oporezuje "10+6+4" sistemom i to nije puno. Jeftinije je poslodavcu angažirati čovjeka o ugovoru o djelu nego ga zaposliti. To je u redu. No, nakon godina rada, kad mu više ne treba, onda je "gdje si bio - nigdje, šta si radio - ništa". Mi smo to sad oporezovali isto kao i zaposlene.


Premijer FBiH ponovio je i da će se novim zakonom, uprkos tvrdnjama ekonomskih analitičara, stvoriti osnov za povećanje plata, ističući da ovaj zakon ne odgovara onima sa primanjima višim od 4.000 KM.


- Vlada će dobivati manje, ali se ostavlja prostor da se privreda ojača i da se stvori osnov za povećanje plata. Hoće li poslodavci to uraditi? Ja tvrdim da hoće. Država ih na to ne može natjerati, ali prvi put u historiji imamo veću potražnju radne snage nego ponudu - zaključio je Novalić.


Više detalja pogledajte u video obraćanju...

 

 


(DEPO PORTAL/ad)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 100

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još