Ćamil Duraković o sastanku 'Trećeg bloka'

Probosanske snage u RS spremile odgovor na Dodikove najave: Šta ako 'pukne' dogovor između SDA i SDP-a?

Front17.11.21, 20:51h

Probosanske snage u RS spremile odgovor na Dodikove najave: Šta ako 'pukne' dogovor između SDA i SDP-a?
Današnji sastanak je bio samo nastavak sastanaka koji su se održavali prethodnih mjeseci. Ovo je ideja koju godinama unazad zagovaramo, ali prvi put imamo dvije najjače probosanske političke stranke, SDA i SDP. Ovdje je bilo 12 političkih subjekata, između ostalih i nekoliko hrvatskih, ispričao je Duraković

 

 

Odbornik u Skupštini opštine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je za N1 kako su prvi put dvije najjače probosanske političke stranke, SDA i SDP, stale bezrezervno iza zajedničkog nastupa na općim izborima 2022. Dodao je kako je cilj ove koalicije postati treći politički blok u RS.

 

N1: Kako je protekao sastanak, je li usvojena neka zajednička platforma?

 

Ćamil Duraković: Današnji sastanak je bio samo nastavak sastanaka koji su se održavali prethodnih mjeseci. Ovo je ideja koju godinama unazad zagovaramo, ali prvi put imamo dvije najjače probosanske političke stranke, SDA i SDP. Ovdje je bilo 12 političkih subjekata, između ostalih i nekoliko hrvatskih. Sljedeći sastanak je decembra u Prijedoru u organizaciji stranke PDA. Atmosfera je zaista dobra, znamo svi šta želimo. Bit će objelodanjen akt kojim ćemo se voditi tokom narednih izbora.

 

Jeste li svi usaglašeni oko strategije, ciljeva, postoje li odudaranja, nesuglasice?

 

Ključna stvar je da su ove dvije stranke konačno stale zajedno. U prošlosti smo imali slične inicijative, ali SDP, uglavnom, nije bila u tom probosanskom bloku. Sada su prepoznali da je potrebno ojačati ovaj politički blok, da budemo treći blok bez kojeg se neće moći formirati vlast u RS-u. Ovaj put se ne razilazimo po pitanju potreba da jedino tako možemo dobiti broj mandata, a to je osam u NSRS-u i dva mandata u državnom parlamentu. To je jako moguće. Zasad nije bilo razgovora o imenima i to je olakšavajuća okolnost.

 

Da li je aktuelna kriza dodatno motivisala probosanske stranke za zajednički nastup?

 

Inicijativa je najavljena ranije, SDP je pokrenula, a SDA je podržala. Ne želim umanjiti značaj i drugih probosanskih stranaka. Mi smo ukazivali na ovu potrebu ranije, ali je bilo potrebno da dođu prave osobe poput Vojina Mijatovića (SDP) i Edina Ramića (SDA) koji su prepoznali potrebe povratnika. Ovo je jedna iskrena priča. Srebrenica 2012. je pokazala da zajedničkim nastupom probosanskih snaga možemo dobiti načelnika kada sam pobijedio.

 

Dodik ne odustaje od vraćanja nadležnosti?

 

Mi smo godinama ukazivali na aktivnosti koje se dešavaju u entitetu Republika Srpska. Sad smo došli u poziciju kada je svaki glas iz Banjaluke glas za Srbe. Naš plač u proteklim godinama nam nije donio ništa od Banjaluke. Postajanjem relevantnog političkog faktora dolazimo u situaciju da se bez nas ne može. Ima nas dovoljno da imamo ruke bez kojih se neće moći donositi unilateralne odluke. Ovo je možda jedini konkretni odgovor na to.

 

Šta ako “pukne” dogovor između SDA i SDP-a?

 

Mi ne možemo to prejudicirati. Mi radimo kao da se neće ništa mijenjati. Naš cilj je da zajedno radimo. Nije cilj da dođemo do osam mandata u NSRS-u i da onda svako radi za sebe.

 

 

Podsjećamo, zajednički nastup probosanskih stranaka na opštim izborima iduće godine bila je tema današnjeg sastanka predstavnika, kako se predstavljaju, stranaka trećeg bloka u Republici Srpskoj.

 

Sastanku su prisustvovali članovi SDA, SDP-a, Stranke za BiH, Demokratskog fronta i još nekih manje poznatih stranaka. Razgovaralo se o dosadašnjim aktivnostima stranačkih predstavnika u dijaspori i Pokreta za državu, te definisanju međustranačkog koalicionog sporazuma koji treba da bude potpisan do kraja godine.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još