Uprava policije MUP-a KS

'Veoma je indikativno da je tužilaštvo, praktično u završnoj fazi, odlučilo SIPA-i dati predmet ubistva sarajevskih policajaca'

Hronika17.11.21, 20:05h

'Veoma je indikativno da je tužilaštvo, praktično u završnoj fazi, odlučilo SIPA-i dati predmet ubistva sarajevskih policajaca'
Naš jedini i isključivi cilj jeste potpuno rasvjetljavanje ubistva naših kolega i privođenje izvršilaca i njihovih pomagača licu pravde, saopćeno je iz MUP-a KS

 

 

S obzirom na veći broj upita dostavljenih Upravi policije MUP-a KS od strane različitih medija, a u vezi odluke Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo da predmet u slučaju ubistva policijskih službenika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića ustupi Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH, dostavljamo odgovor u formi saopćenja za javnost s molbom da isto objavite u cijelosti:  

 

- Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je obaviještena o odluci Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te će postupiti shodno istoj, imajući u vidu da je tužilaštvo nadležno za vođenje istrage.

 

U dosadašnjem radu na ovom predmetu najveći dio posla uradili su policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i ova Uprava policije.

 

Podsjećamo da je policijski komesar po preuzimanju mandata prije dvije godine odredio tim istražitelja koji su pod direktnim nadzorom postupajućih tužitelja Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo intenzivno preduzimali mjere i radnje na rasvjetljavanju ubistva naših kolega, što je rezultiralo dostavom Dopune izvještaja Kantonalnom tužilaštvu 05.11.2021. godine protiv osumnjičenih lica.

 

Također, potrebno je napomenuti da je ponuđeno Državnoj agenciji za istrage i zaštitu da bude aktivni dio tima, kao i da preuzmu predmet i budu nosioci aktivnosti, što su isti odbili, pa je samim tim nosilac aktivnosti u ovom predmetu bila Uprava policije MUP-a KS čiji su službenici mukotrpnim, iscrpljujućim i kontinuiranim višegodišnjim radom ostvarili značajne rezultate i doveli do završne faze aktivnosti u ovom predmetu, uključujući i podnošenje prethodno pomenute Dopune izvještaja.

 

Napominjemo da su određeni doprinos u dosadašnjem radu na predmetu dali i policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, kao i drugih domaćih i međunarodnih agencija i institucija, na čemu smo im neizmjerno zahvalni.

 

Naš jedini i isključivi cilj jeste potpuno rasvjetljavanje ubistva naših kolega i privođenje izvršilaca i njihovih pomagača licu pravde.

 

Bez obzira na odluku tužilaštva i niz drugih postupaka, kao i mnogobrojne spinove i brutalne neistine plasirane putem odabranih medija i usmjerene s ciljem diskreditacije, omalovažavanja i kriminalizacije policijskog komesara i Uprave policije u posljednje vrijeme u vezi s ovim predmetom, ostajemo na nivou profesionalizma da i tokom narednog perioda damo svoj puni doprinos na okončanju rada na ovom predmetu, a nažalost, profesionalan odnos spram ovako osjetljivog i bitnog predmeta je izostao od strane nadležnog tužilaštva, odnosno, postupajućih tužitelja.

 

U svakom slučaju Uprava policije MUP-a KS će postupiti u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i uputama, odnosno, naredbama nadležnog tužilaštva kako bi se u potpunosti okončale aktivnosti na istrazi u ovom predmetu, iako je veoma indikativno da je tužilaštvo, praktično u završnoj fazi odlučilo dati predmet Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, samo iz njima znanih razloga - saopćeno je iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!