VIDEO/ KRAJEM DECEMBRA POČINJE I KOD NAS

Savjeti bh. advokata: Ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju - evo šta možete poduzeti...

Lifestyle17.11.21, 12:02h

Savjeti bh. advokata: Ako vam traže covid-potvrdu ili vas prisiljavaju na vakcinaciju - evo šta možete poduzeti...
Ako Vas uslovi poslodavac da trebate biti vakcinisani ili imati covid-potvrdu, trebate mu reći da Vas pošalje na medicinu rada, jer poslodavac ako sumnja da je neko bolestan, može ga poslati na medicinu rada. Ako Vas pošalje, odete tamo na pregled i ustanoviti će se da li ste sposobni ili niste sposobni za posao, odnosno da ste sposobni za posao i da nisu potrebni nikakvi testovi

 

 

Prije dva dana donosena je odluka da i Bosna i Hercegovina slijedi prakse normalizacije života kao što su uvele mnoge evropske i susjedne zemlje što znači pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio”.
 

- Uvođenje tog pravila će ići postupno i krenut će koncem decembra. Dotle će se ostale pretpostavke završiti. To je jedan važan korak, pri čemu će se ići na sve javne djelatnike, socijalne ustanove, zdravstvene ustanove, zatim vatrogasci, policija, školstvo. Ne možemo ostati izolovani imajući u vidu situaciju koja se trenutno dešava – rekao je Goran Čerkez.

 

Obzirom da je u našoj zemlji jako mali postotak vakcinisanih, jasno je da će veliki broj građana imati problema sa covid-potvrdama. Tim povodom advokat Mirnes Ajanović dao je uputstva u slučaju traženja covid-potvrda i prisile na vakcinaciju.

 

- Represivne mjere u borbi protiv koronavirusa krše osnovna ljudska prava za koja se civilizacija borila stoljećima, te je građanska i profesionalna dužnost suprotstaviti se pravnim sredstvima. Da bi građani znali kako pravno djelovati u situacijama uskraćivanja slobode kretanja, rada, odnosno uskraćivanja ustavnih sloboda, u saradnji sa kolegama advokatima iz susjedne Hrvatske i Srbije, sastavili smo kratke upute kako postupiti u slučaju kada Vas uslovljavaju na vakcinaciju ili kada Vam neko traži covid-potvrdu - poručo je Ajanović.
 



Traže Vam covid-potvrdu ili Vas prisiljavaju na vakcinaciju?


Savjeti i uputstva advokata


- Ako Vas neko pita za covid-potvrdu – recite mu da Vaš doktor ne može izdati potvrdu jer nije ovlašten za izdavanje takvih potvrda, te da je Vaš zdravstveni karton tajni podatak koji niko ne smije znati.


- Ako nekome nešto nije jasno (šefu firme, direktoru...), recite mu da nazove Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH, i da će mu oni sve objasniti.


- Ako Vas pitaju jeste li vakcinisani ili testirani, slobodno im recite to su sve tajni podaci koje niko ne smije znati.


- Ako se Vaš ulazak na radno mjesto ili bilo gdje uslovljava covid-potvrdom, nakon što ga upozorite da je takvo uslovljavanje protuzakonito, pa osoba i dalje uskraćuje Vaše pravo na slobodu kretanja


- pozovite policiju i recite policiji da dođu jer želite prijaviti krivično djelo.


- Policiju zovite bez ustručavanja, a osobi koja vas maltretira može se reći da je to što radi krivično djelo koje se kažnjava zatvorskom kaznom.


- Recite osobi koja Vam negdje ne da ući bez covid-potvrde: „Ne znaš što radiš, ne zna ni onaj koji ti je naredio, a ne zna šta radi ni onaj koji je njemu naredio“.


- Ako dolazite na posao ili negdje, a od Vas traže covid-potvrdu, recite toj osobi da Vam to napiše na papiru i da to potpiše, i insistirajte na tome, a ako napiše taj papir trebate ga pažljivo čuvati, jer će Vam trebati za podnošenje tužbe ili krivične prijave.


- Ako Vam neko da otkaz zato što niste vakcinisani, odmah možete podnijeti tužbu sudu, to su radni sporovi i ti sporovi se rješavaju po hitnom postupku, i morat će Vas vratiti na posao i isplatiti sve plate.


- Kada policija dođe na lice mjesta, ona će uzeti podatke od onoga ko Vam ne da negdje ući ako nemate covid-potvrdu.


- Ako Vam neko ne da ući na radno mjesto ili bilo gdje bez covid-potvrde, ili Vas prisiljava na vakcinaciju, recite mu da čini sljedeća krivična djela:


Krivični zakon FBIH


- Član 177. - Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina (kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina i od godine dana do 8 godina za službena lica)


-  Član 179. - Protupravno lišenje slobode (novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine)


- Član 187. - Neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne (kazna zatvora do jedne godine)


- Član 193. - Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka (novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci)


- Član 280. - Povreda prava iz radnog odnosa (novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine)


Krivični zakon RS


- Član 139. - Povreda ravnopravnosti građana (novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, odnosno kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za službena lica)


- Član 143. - Protivpravno lišenje slobode (novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, odnosno novčana kazna ili kazna zatvora do tri
godine za službena lica)

- Član 154. - Neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne (novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine)


- Član 157. - Neovlašteno korištenje ličnih podataka (novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, odnosno kazna zatvora od šest mjeseci do tri godine za službena lica)


- Član 209. - Povreda osnovnih prava radnika (novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine)
 

- Budite svjesni da su zaštitare i ostale osobe koji Vam traže covid-potvrdu drugi „bacili u vatru“ i da isti pojma nemaju što rade i zašto to rade, jer im u pravilu njihov nadređeni nije dao napisanu obavezu da to rade.


- Ako Vas neko ne pušta bilo gdje ili na posao ukoliko nemate covid-potvrdu, imate mobitel, svaki put snimajte, imate pravo na to, jer se taj razgovor odnosi na Vas i nije zabranjeno snimanje.


- Ako Vam neko da otkaz jer niste vakcinisani, bitno je znati da sve te kvazi zaštitne mjere od korone nisu sastavni dio bilo kojeg ugovora o radu, niti mogu biti, zato što zakon koji brani slobodno disanje ne postoji niti može postojati.


- Odluke i preporuke Vas ne obavezuju i briga Vas što Vam se nešto preporučuje, jer smo dužni samo pridržavati se ustava i zakona.


- Tražite od osobe koja Vas sprečava negdje ući da Vam saopšti shodno kojem zakonu se morate vakcinisati ili testirati ili nešto slično, a ako ne zna na osnovu kojeg zakona Vam uskraćuje slobodu kretanja, nemate sa njim šta dalje razgovarati, nego postupite po prethodno navedenom postupku, pozovite policiju i prijavite izvršenje krivičnog djela.


- Ako Vam traže da se testirate možete odbiti test iz nosnice i možete tražiti da Vam se napravi test iz sline (pljuvačke), jer Vi birate medicinski postupak, a ne ta osoba - Vi ste odgovorni za svoje zdravlje, a ne ta osoba.


- Sve ovo što Vam čine kvazi zaštitnim mjerama i prisile na vakcinaciju protuzakonito je, jer ne postoji nikakav zakon koji to propisuje.


- Ako Vas uslovi poslodavac da trebate biti vakcinisani ili imati covid-potvrdu, trebate mu reći da Vas pošalje na medicinu rada, jer poslodavac ako sumnja da je neko bolestan, može ga poslati na medicinu rada. Ako Vas pošalje, odete tamo na pregled i ustanoviti će se da li ste sposobni ili niste sposobni za posao, odnosno da ste sposobni za posao i da nisu potrebni nikakvi testovi - pojašnjava Mirnes Ajanović.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još