Okončane kvalifikacije

Nogometaši BiH poraženi od Ukrajine, koja će igrati u baražu za SP

Sport16.11.21, 22:52h

Nogometaši BiH poraženi od Ukrajine, koja će igrati u baražu za SP
Selektor BiH Ivaylo Petev, nakon subotnjeg poraza također u Zenici od Finske rezultatom 1:3, čime su “Zmajevi” izgubili sve izglede za drugo mjesto i plasman u baraž, večeras je dao priliku i igračima koji su manje igrali u ovom ciklusu

 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je večeras pred oko 5.500 gledalaca na zeničkom Stadionu “Bilino polje” protiv Ukrajine posljednju utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, koju su gosti dobili rezultatom 2:0 (0:0) te izborili drugo mjesto i plasman u baraž, dok je bh. tim završio kao četvrti u grupi D.

 

Finska je u istom terminu igrala na svom terenu protiv Francuske, koja je već osigurala plasman na SP, ali je i u tom meču također opravdala ulogu favorita te slavila s identičnih 2:0. Francuska je, tako, pomogla Ukrajincima, koji su večeras morali slaviti u Zenici, što im je i pošlo za rukom.

 

Selektor BiH Ivaylo Petev, nakon subotnjeg poraza također u Zenici od Finske rezultatom 1:3, čime su “Zmajevi” izgubili sve izglede za drugo mjesto i plasman u baraž, večeras je dao priliku i igračima koji su manje igrali u ovom ciklusu.

 

Osim povrijeđenih Edina Džeke i Asmira Kolašinca, u sastavu nije bio ni Miralem Pjanić pa je s kapitenskom trakom na ruci počeo Adnan Kovačević.

 

Ukrajinci su, pak, igrali u svom najjačem sastavu. Za razliku od prošlomjesečnog duela u Ukrajini, koji je završio 1:1, u timu selektora Olexsandra Petrakova večeras su bili Malinovskyi i Zinchenko.

 

Gosti su očekivano imali više od igre i bolje prilike, a opasno su zaprijetili već u 6. minuti. Ruslan Malinovskyi je na oko 25 metara od bh. gola ukrao loptu Sanjinu Prciću te šutirao sa oko 20 metara, ali je lopta otišla zamalo pored desne stative golmana Nikole Vasilja.

 

Šut je s preko 25 metara iskosa sa lijeve strane isprobao i Oleksandr Zinchenko, čiji je šut u 17. minuti također završio zamalo pored stative. Gosti su opasno zaprijetili i 20. minuti, ali Roman Yeremchuk na vrhu peterca nije stigao loptu koju mu je s lijeve strane uputio Eduard Sobol.

 

Yeremchuk je i u 25. minuti bio u prilici, ali je njegov šut sa oko osam metara iskosa sa lijeve strane nogama odbranio Vasilj.

 

Prvu opsniju priliku, nakon nekoliko poluprilika, bh. tim imao je u 27. minuti preko Ermedina Demirovića. Njega je dobro uposlio Mateo Sušić, ali je Demirović šutirao pored gola.

 

Već u narednoj minuti šutirao je sa oko 17 metara kapiten gostiju Andriy Yarmolenko, ali je i njegov šut završio pored gola. U sudijskom vremenu prvog poluvremena, nakon kornera sa desne strane, šutirao je glavom Dennis Hadžikadunić, ali je golman Ukrajine Georgiy Bushchan paradom izbio loptu, koja je išla uz samu lijevu stativu. 

 

Prvu ozbiljniju priliku u drugom poluvremenu Ukrajinci su imali u 57. minuti, nakon što je Malinovsky proigrao Yeremchuka, koji je šutirao ali je Anel Ahmedhodžić skrenuo u korner. Gosti su poveli u 59. minuti, nakon prodora sa lijeve strane Viktor Tsygankov. On je na petercu pronašao Zinchenkoa, koji je pogodio za 0:1.

 

Nakon kornera sa lijeve strane u 74. minuti, Ahmedhodžić je šutirao glavom ali je golman Bushchan ponovo zaustavio loptu na gol-crti. Bushchan je na visini zadatka bio i u 77. minuti, kada je šut glavom sa oko osam metara Smaila Prevljaka ispod prečke izbio u korner.

 

Tek što je ušao u igru, Artem Dovbyk je istrčao kontranapad te izbio sam pred Vasilja i pogodio donji desni ugao za 0:2. Dovbyk je i u 87. minuti izbio pred Vasilja, ali je na gol-crti bio Kovačević te spriječio da lopta uđe u gol.

 

Sastavi:

 

BiH: Vasilj, Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Kovačević, Sušić, Prcić (64. Krunić), Hadžiahmetović (71. Prevljak), Gojak (64. Cimirot), Stevanović, Demirović (80. Kodro-Maksumić), Menalo (71. Nalić). Selektor: Ivaylo Petev.

 

Ukrajina: Buschan, Matvlyenko, Stepanenko, Zabarny, Sobol (64. Shaparenko), Zinchenko, Malinovsky (81. Karavaev), Tymchyk, Tsyganbkov (75. Zubkov), Yaremchuk (75. Dovbyk), Yarmolenko (81. Sydorchuk). Selektor: Olexandr Petrakov.

 

Glavni sudija meča je Španac Antonio Miguel Mateu Lahoz. 

 

Konačna tabela grupe D: Francuska 18, Ukrajina 12, Finska 11, BiH 7, Kazahstan 3 boda.


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još